ГоловнаПолітика

Голова ДніпрОДА заявив про корупцію в "бурхливій діяльності" попередника

У 2015-2019 роках Дніпропетровську область очолював Валентин Резніченко.

Голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко звинуватив свого попередника в реалізації корупційної схеми під виглядом бурхливої діяльності. Його команда запроєктувала за завищеною ціною більше як 300 будівельних об'єктів, знаючи про брак грошей на їх реалізацію.

Про це інформує пресслужба облдержадміністрації.

"Ми запросили зовнішню аудиторську компанію, щоб провести аналіз інфраструктурних проєктів Дніпропетровської ОДА. Відразу з профільного управління облдержадміністрації почали звільнятися люди. Чому? Це стало зрозуміло, коли з'явилися перші результати аналізу. Він показав корупційну схему, за якою обласний бюджет утратив мільйони гривень", - розповів Бондаренко на пресконференції. 

Фото: dp.gov.ua

Зазначається, що на 2019 рік ОДА запроєктувала ремонт і реконструкцію більш як 300 об'єктів на 14,5 млрд грн. При цьому реально в обласному бюджеті заклали тільки 3,8 млрд грн. У результаті були розпочаті й не завершені 129 проєктів.

"Роботи на десятках об'єктів починали і ще більше - проєктували, розуміючи, що коштів на реальну реалізацію немає. Це робили свідомо, щоб вивести гроші. При цьому показати жителям області бурхливу діяльність і замилити очі", - сказав нинішній голова ОДА.

За словами Бондаренка, ціни майже на кожний кошторис були завищені на 6-15%. На більшості об'єктів кошторис збільшувався вже в процесі виконання робіт. 

Фото: dp.gov.ua

"Ми провели переговори з підрядниками і знизили ціни на роботи. У результаті за два місяці вдалося заощадити понад 70 млн грн. Куди роками йшли ці гроші? Математика проста і сумна. Ці 6-15% - і є корупційна складова", - наголосив Олександр Бондаренко.

Повідомляється, що в ДніпрОДА виділили пріоритетні об'єкти, які реально зможуть завершити найближчого року. Передусім візьмуться за найбільш соціально значущі - опорні школи, садочки, лікарні. За словами Бондаренка, в 2019 році планується "навести лад" на 22 об'єктах - тих, де вже виконано велику частину робіт.

В ОДА повідомили, що аудит триває. Матеріали з усіх виявлених фактів зловживань облдержадміністрація передала до правоохоронних органів.

Нагадаємо, що в 2015-2019 роках Дніпропетровську область очолював Валентин Резніченко. Після його звільнення в червні 2019 року тимчасово виконувачем обов'язків став Дмитро Матура.

Бондаренко був призначений на пост голови ДніпрОДА у вересні 2019 року. Представляючи нового губернатора, президент Володимир Зеленський сказав, що Бондаренкові визначили "випробувальний термін" до Нового року.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram