ГоловнаПолітика

Кабмін погодив звільнення Кличка (оновлено)

"Я звільнив би пана Столара, але формальної посади ця людина не має".

Кабмін погодив звільнення Кличка (оновлено)
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів Олексія Гончарука на своєму другому засіданні в середу погодив звільнення мера Києва Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації.

Про це повідомив журналістам у Будинку уряду депутат Верховної Ради Олексій Гончаренко з "Європейської Солідарності".

"Рішення було прийнято, єдине пояснення - у зв'язку із закінченням терміну повноважень президента України, тобто попереднього. Рішення було прийнято одностайно, жоден член уряду з цього питання не виступав і питань не ставив", - сказав він.

Оновлення 15:30. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук на брифінгу після засідання уряду підтвердив рішення погодити звільнення Кличка.

"Особисто я дуже поважаю пана Кличка, він великий чемпіон і людина, яка зробила дуже багато для країни. Я із задоволенням звільнив би не його, а пана Столара, але формальної посади ця людина не має", - сказав Гончарук.

За його словами, Кличко потребує сильного менеджері, який зможе чинити опір таким людям, як Столар.

"У мене немає ніяких сумнівів у тому, що в Києві не припинилася корупційна практика і в Києві досі існують групи впливу, які занадто сильно впливають на діяльність адміністрації. Якщо посилити пана Кличка потужним головою адміністрації, здатним чинити опір групам впливу, то це добре позначиться на інтересах пересічних киян", - сказав Гончарук.

Нагадаємо, 24 липня в Кабмін надійшло подання з Офісу президента з проханням погодити звільнення Кличка. Кабінет Міністрів Володимира Гройсмана відмовився розглядати це питання, залишивши його новому уряду, який сформували незабаром після початку роботи Верховної Ради дев'ятого скликання.

Депутати Верховної Ради VIII скликання перед складанням повноважень звернулися до Конституційного Суду з проханням пояснити, чи може президент призначати на посаду голови КМДА не мера Києва.

У 2003 році Конституційний Суд вирішив, що Київська міськадміністрація паралельно виконує функції виконавчого органу Київради та місцевого органу виконавчої влади і тому її має очолювати лише особа, яка була обрана київським міським головою.

Однак коли президентом став Віктор Янукович, підконтрольна "регіоналам" парламентська більшість проголосувала за надання йому права призначати головою КМДА будь-кого на свій розсуд, а не того, за кого голосували кияни. У результаті цього в листопаді 2010 року тодішнього мера Леоніда Черновецького на посаді голови міськадміністрації замінив Олександр Попов, а Партія регіонів отримала реальну владу в місті.

У травні 2014 мером Києва обрали Віталія Кличка, і новий президент Петро Порошенко після вступу на посаду відразу призначив його головою КМДА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram