ГоловнаПолітика

Стало відомо, чому Зеленський ветував закон про примусову хімічну кастрацію

Стало відомо, чому Зеленський ветував закон про примусову хімічну кастрацію
Фото: Макс Левин

Президент Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями прийнятий парламентом у липні законопроєкт №6449 про посилення відповідальності за злочини, вчинені щодо малолітніх, неповнолітніх та осіб, які не досягли статевої зрілості.

Відповідне повідомлення опубліковано на сторінці проходження законопроєкту на сайті парламенту в середу. "04.09.2019 - повернуто з пропозиціями президента", - сказано повідомленні.

Зеленський відзначає, що цей законопроєкт не містить чітко визначеного порядку примусового застосування хімічної кастрації.

"Введення антиандрогенних лікарських препаратів усім засудженим, які вчинили згаданий злочин, незалежно від наявності в особи протипоказань до введення таких препаратів, може призвести до погіршення стану його здоров'я або стати причиною передчасної смерті. Тому має місце порушення невід'ємного права на життя, закріпленого Конституцією України (частина перша статті 27)", - сказано в пропозиціях голови держави.

Зеленський зазначив, що створення реєстру педофілів порушить закон про захист персональних даних.

"Відсутність у законі, який надійшов на підпис, визначення складу і змісту персональних даних, які підлягають оприлюдненню, може призвести до втручання в приватне життя особи, яка відбула покарання, що ускладнить його соціальну адаптацію", - вказує голова держави.

Нагадаємо, Рада прийняла законопроєкт №6449 на засіданні 11 липня, 22 липня його було направлено на підпис голові держави.

Законопроєкт передбачає за зґвалтування малолітніх, окрім позбавлення волі терміном від 10 до 15 років, як це передбачено зараз, також примусову хімічну кастрацію. Прийнятим законом Рада також доповнила Кримінальний кодекс статтею 59-1 про примусову хімічну кастрацію, згідно з якою покарання полягає в примусовому введенні засудженому антиандрогенних препаратів, які складаються з хімічних речовин, метою яких є зниження лібідо і сексуальної активності. Законопроєктом передбачено, що хімічна кастрація не застосовуватиметься до тих, хто вчинив злочин у віці до 18 років, і старших за 65 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram