ГоловнаПолітика

Євродепутати просять Зеленського не передавати Росії причетного до катастрофи MH-17 бойовика Цемаха

Раніше прокуратура Нідерландів звернулася до України з проханням не видавати Цемаха.

Євродепутати просять Зеленського не передавати Росії причетного до катастрофи MH-17 бойовика Цемаха
Фото: Радио Свобода/ video grab

Депутати Європейського парламенту закликали президента України Володимира Зеленського не допустити передачу Росії бойовика "ДНР" Володимира Цемаха, якого підозрюють у причетності до трагедії МН17.

Під листом, розміщеним на сайті депутата Каті Пірі (Kati Piri, Нідерланди, група Прогресивного альянсу соціалістів і демократів), підписалися 40 політиків.

У листі зазначено, що депутати "розуміють контекст, у якому відбуваються такі переговори, Цемах є підозрюваним у кримінальному розслідуванні, пов'язаному з падінням рейсу MH17". Також, на їхню думку, важливо, щоб Цемах дав свідчення Об'єднаній слідчій групі, що має "велике значення для ефективного судового переслідування країн-учасниць".

Також парламентарії нагадали про резолюцію Радбезу ООН, згідно з якою всі особи, прямо або побічно пов'язані зі справою МН17, повинні постати перед судом.

Копія листа направлена керівнику дипломатії Євросоюзу Федеріці Могеріні.

Раніше прокуратура Нідерландів звернулася до України з проханням не видавати Цемаха.

Нагадаємо, "Боїнг" рейсу МН17 упав у Донецькій області 17 липня 2014 року, на борту перебували 298 осіб, всі вони загинули. Розслідування встановило, що літак упав унаслідок влучення ракети, випущеної з установки "Бук". Пізніше міжнародна слідча група встановила приналежність "Бука" російській військовій частині і відновила його маршрут з Росії в Донецьку область, на підконтрольну бойовикам територію, і назад.

19 травня 2019 року слідча група офіційно назвала чотирьох підозрюваних у причетності до катастрофи рейсу МН17 - це росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко. Їх оголосять у міжнародний розшук за статтями 168 і 289 Кримінального кодексу Нідерландів. Вестербеке раніше повідомив, що процес щодо них розпочнеться 9 березня 2020 року в суді Гааги. "Є версія, що хотіли збити військовий літак, а не пасажирський. Навіть якщо план був таким, ми все одно будемо переслідувати їх за ураження МН17", - підкреслив Вестербеке.

Цемаха затримали в окупованому Сніжному і вивезли на підконтрольну Україні територію. Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк заявив, що Цемах володіє цінною інформацією про причетність Росії до катастрофи літака Malaysia Airlines.

3 вересня суд продовжив арешт Цемаху. Адвокат відмовився коментувати його можливу участь в обміні полоненими з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram