ГоловнаПолітика

Зеленський вніс законопроєкт про відповідальність за незаконний видобуток бурштину

Законопроєкт визначено главою держави як невідкладний.

Зеленський вніс законопроєкт про відповідальність за незаконний видобуток бурштину
Фото: Макс Левин

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про кримінальну відповідальність за незаконний видобуток або переміщення бурштину через кордон.

Законопроєкт №2059, опублікований на сайті парламенту, визначено главою держави як невідкладний.

Президент пропонує доповнити Кримінальний кодекс новою статтею 240-1 "Незаконний видобуток бурштину". В ній визначено, що незаконний видобуток бурштину карається штрафом від семисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 11тис. 900 гривень до 51 тис. гривень) або обмеженням волі на строк від одного до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Реалізація, придбання, зберігання, передавання, пересилання, перевезення, перероблення незаконно видобутого бурштину караються штрафом від трьох тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис. гривень до 170 тис. гривень) або обмеженням волі на строк від трьох до шести років або позбавленням волі на той самий строк.

Такі самі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб або повторно, або у великих розмірах, на територіях чи об'єктах природно-заповідного фонду, караються позбавленням волі терміном від чотирьох до семи років.

У пояснювальній записці Зеленський обґрунтовує необхідність закону тим, що видобуток бурштину шляхом гідророзмиву змінює гідрологічний режим, знищує лісові масиви та земельні угіддя, пошкоджує ґрунтовий і рослинний покриви. Все це, як свідчить записка, може призвести до екологічної катастрофи.

Раніше повідомлялося, що президент доручив уряду і парламентській більшості в рамках детінізації економіки розробити і до 1 грудня 2019 року ухвалити закони про легалізацію казино і видобуток бурштину.

Нагадаємо, Зеленський влаштував кадрові чистки в Житомирі через ситуацію з бурштином.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram