ГоловнаПолітика

72% українців вважають Сталіна жорстоким нелюдом-тираном, - опитування

В Україні є більш поширеним негативне ставлення до радянського правителя.

Фото: Катя Куницкая

72% українців вважають, що Йосип Сталін був жорстоким, нелюдом-тираном, винним у знищенні мільйонів людей.

Про це свідчить дослідження Київського міжнародного інституту соціології.  

Соціологи встановили, що 40% українців негативно ставляться до Сталіна (з ворожістю, страхом або ненавистю), 25% - байдуже та 16% - позитивно (з повагою, симпатією чи захопленням).  

72% згодні з тим, що "Сталін - жорстокий, нелюд-тиран, винний у знищенні мільйонів невинних людей", 61% населення не згоден з тим, що "наш народ ніколи не зможе обійтися без керівника такого типу, як Сталін, який прийде і наведе порядок", але при цьому майже третина (31%) згодні з тим, що "Сталін - мудрий керівник, який привів СРСР до могутності та процвітання".

У КМІС констатували, що порівняно з 2012 і 2016 роками позитивне ставлення до Сталіна в Україні зменшилося. 

"Серед населення України більш поширеним є негативне ставлення до Сталіна і його ролі в історії. Близько половини громадян не згодні з визначенням Сталіна ні як мудрого керівника, який привів СРСР до могутності та процвітання, ні як прототипу керівника, без якого народ не зможе обійтися. А позитивний спектр емоцій у ставленні до Сталіна (16%) у два з половиною рази менший, ніж негативний. Відносно позитивніше ставляться і підтримують Сталіна в Південному і, до певної міри, у Східному регіоні, люди старшого віку з низьким рівнем достатку. Порівняно з 2012 роком 2016-го позитивне ставлення до Сталіна знизилося, і цей спад характерний для 2018-2019 років. Передусім це пов'язано з поступовим зменшенням частки тих, хто ставиться з повагою до Сталіна", - заявили соціологи.

Нагадаємо, що в Росії 2019 року зафіксували рекордний рівень схвалення Сталіна.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram