ГоловнаПолітика

Представник Проєкту ЄС похвалив АМКУ за роботу над упровадженням правил держдопомоги

АМКУ поліпшив якість оцінки й ухвалення рішень.

Представник Проєкту ЄС похвалив АМКУ за роботу над упровадженням правил держдопомоги
Фото: Макс Левин

Керівник проєкту Євросоюзу "Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги" Штефан Сабау похвалив АМКУ за виконану роботу. Про це він сказав під час пресконференції в Інституті Горшеніна.

"Ми дуже вимогливі, але слід бути об'єктивними: прогрес очевидний. Наші старші експерти покривають усі робочі дні місяця, при цьому кожен працює по 5 днів на тиждень. Тож місія кожного експерта повторюється раз на місяць або раз на два тижні. І коли вони приїжджають в АМКУ вдруге, вони кажуть: ого, рівень зріс, розуміння покращало, не потрібно витрачати багато часу на пояснення. Тож так, ми бачимо прогрес. АМКУ поліпшив якість оцінки і прийняття рішень", - заявив Сабау.

У той самий час він визнав необхідність зміни закону про державну допомогу - і його суті, і процесуальних аспектів, тому що зараз вони «працюють проти» АМКУ і держави.

Для прикладу швидкості впровадження реформ Штефан Сабау навів Румунію, де аналогічні зміни проходили без інтенсивної підтримки, яку Україна зараз отримує від ЄС. Без такої підтримки реформа тривала довше і її було важче здійснити. Щоб зробити реформу ефективною, 1999 року в Румунії ухвалили перший закон про державну допомогу. Разом з іншими документами (підзаконні акти та ін.) він ліг в основу нової системи державної допомоги, яка, звичайно ж, чинна і зараз. Румунський досвід тепер можна використати в Україні, що дозволить владі досягти ще більших результатів у стислі терміни і не наробити помилок, допущених раніше сусідами.

"Процесуальні аспекти зараз працюють проти АМКУ, і ми дуже хотіли б бачити в Україні європейські норми, і, звичайно, терміни на розгляд слід збільшити. Це допоможе передусім АМКУ в розгляді складних справ, дозволить проводити глибший аналіз і приймати рішення, які сприятимуть розвитку конкуренції", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram