ГоловнаЕкономікаФінанси

Криза зупинила трирічне зростання доходів українців

"Зростання зарплат після зняття карантинних обмежень маловірогідне".

Криза зупинила трирічне зростання доходів українців
Фото: gregorylee/Depositphotos

Економічна криза зупинила зростання реальних доходів українців, яке тривало три останні роки.

Про це йдеться у звіті Національного банку про фінансову стабільність.

Зниження темпів зростання заробітної плати спостерігалося ще у 2019 році, але карантин відразу привів до її падіння. У квітні вперше з березня 2016 року реальна зарплата зменшилася на 0,5% порівняно з попереднім роком через низьку ділову активність і менший попит на робочу силу.

Різке збільшення обсягів соціальної допомоги – коронавірусна доплата до пенсій і їхня щорічна індексація – не мала значного позитивного впливу на доходи населення, йдеться в огляді.

Негативно на доходи позначилося падіння зарплати трудових мігрантів. У березні-квітні вона в доларовому еквіваленті знизилася на 9%, хоча за чотири місяці все ще спостерігався незначний приріст.

"Таким чином, у 2020 році трирічна тенденція зростання доходів припиниться. Побоювання другої хвилі пандемії коронавірусу буде стримувати відновлення робочих місць", – відзначають експерти НБУ.

На думку Національного банку, "зростання зарплат після зняття карантинних обмежень малоймовірне", оскільки ще до початку кризи стрімке зростання витрат на оплату праці стримувало зростання рентабельності підприємств.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд вважає, що Україна може відновлюватися від спричиненої коронавірусом кризи до 2024 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram