ГоловнаЕкономікаДержава

Шмигаль: перший транш МВФ надійде сьогодні-завтра, другий - у вересні

Гроші призначені для бюджетної підтримки.

Шмигаль: перший транш МВФ надійде сьогодні-завтра, другий - у вересні
Фото: Украина 24

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна отримає перший транш МВФ упродовж одного-двох днів, другий - у вересні.

Про це він сказав в ефірі "Україна 24" вранці в середу.

"2 млрд 100 млн - перший транш. Отримати ми їх плануємо в найближчі день-два. Ця програма розрахована на 18 місяців, а сам кредит - на п'ять років", - сказав він.

Представник України в МВФ Владислав Рашкован у фейсбуці повідомив, що гроші вже переказано і "будуть на рахунках уряду з урахуванням тимчасової різниці і швидкості проходження коштів у міжнародних платіжних системах".

Наступний грошовий переказ може відбутися вже восени.

"До кінця цього року - ще 1,5 млрд. Тобто в серпні місяці будуть чергові переговори і на початку вересня орієнтовно 700 млн доларів передбачається", - додав Денис Шмигаль. Він вважає, що такі переговори не будуть складними, бо від України не потрібно зміни законодавства або якихось складних реформ.

Виділення грошей від МВФ також розблокує фінансову допомогу від інших міжнародних партнерів. Наприклад, 1 млрд євро від Світового банку і транші на 500 млн і 600 млн євро за двома пакетами мікрофінансової допомоги від Європейського Союзу.

Нагадаємо, 9 червня Міжнародний валютний фонд затвердив 18-місячну програму підтримки України на 5 млрд доларів.

Затвердження програми дозволяє негайно виплатити Україні перший транш кредиту (близько 2,1 млрд доларів). Залишок розділять ще на 4 траншу.

Попередня програма stand-by (SBA) для України була прийнята МВФ у грудні 2018 року. Україна отримала за ним єдиний транш у розмірі $1,4 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram