ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ назвав найкращу монету року в Україні

Перемогу здобув набір "Пектораль".

Набір з чотирьох пам'ятних монет "Пектораль" переміг на конкурсі "Найкраща монета року України" за 2019 рік.

Про це йдеться на сайті Нацбанку.

Набір "Пектораль" ввели в обіг з 23 грудня 2019 року. Це чотири ромбоподібні монети номіналом 10 гривень, на реверсі яких зображені фрагменти золотої скіфської пекторалі з кургану Товста могила.

Фото: НБУ

У номінації "Найкраще розкриття теми" перемогла пам'ятна монета "Надання Томосу про автокефалію Православної церкви України" номіналом 5 гривень.

Фото: НБУ

Конкурс на найкращу монету України проводиться щорічно з 2005 року і проходить у два етапи. Перший етап конкурсу, під час якого проголосували понад дві тисячі осіб, тривав з 3 лютого по 6 квітня. На другому етапі таємним електронним голосуванням члени спеціальної комісії вибрали найкращі монети в двох номінаціях. Цього року переможців серед пам'ятних монет, що вийшли у фінал конкурсу, вибирали представники НБУ, Національної академії наук України, Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, національних музеїв, експерти з образотворчого мистецтва та нумізматики.

У 2018 році перемогу в обох номінаціях присудили пам'ятним монетам набору "До 100-ліття Національної академії наук України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram