ГоловнаЕкономікаБізнес

Наслідки карантину: коли МФО повернуться на докризові позиції Новости компаний

За час карантину кількість прострочених кредитів зросла на 50%.

Наслідки карантину: коли МФО повернуться на докризові позиції
Как взять кредит и не попасть в долговую яму

Українські мікрофінансові організації (МФО) повернуться на докризові позиції не раніше, ніж через 1,5–2 роки. Це стосується і якості клієнтів, які користуються послугами швидких позичок. Так вважає директор ШвидкоГроші Олександр Холод.

За його словами, за час карантину кількість прострочених кредитів зросла на 50%. Щоби повернутися на рівень лютого, потрібно не менше як пів року, а щоби повністю відновитися 1,5 – 2 роки.

Щоб уникнути накопичення боргів, деякі МФО на період карантину зупинили кредитування. Деякі працювали, але зазнали великих збитків і зараз думають, що робити з простроченими боргами. Ця ситуація призвела до виникнення дуже небезпечною соціальної тенденції.

Після «кредитних канікул», які скасовували штрафи за прострочення й пеню, у частини клієнтів з'явилася звичка – не платити вчасно.

«Таке явище призводить до кризи довіри й порушення основ економічних відносин, – підкреслює Олександр Холод. – Ситуація, що склалася чітко ділить позичальників на 2 групи – тих, хто став частіше дозволяти собі прострочення, і тих, хто, не дивлячись на обставини, усе одно вважає своїм обов'язком вчасно повернути позичене».

Загалом за останні місяці змінився не тільки ринок, але й цільові потреби клієнтів. Звичайно ж, вони скоротили споживання через невизначеність ситуації. Клієнти МФО зараз частіше беруть у борг «до зарплати» на особисті потреби і продукти, а деякі поєднують карантин із кредитом і роблять ремонт. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram