ГоловнаЕкономікаБізнес

Верф у Миколаєві побудує п'ять французьких катерів ОCEA для МВС

Україна отримає технології для виробництва кораблів з морського алюмінію.

Верф у Миколаєві побудує п'ять французьких катерів ОCEA для МВС
Фото: nibulon.com

Миколаївська судноверф "Нібулона" (власник - Олексій Вадатурський) побудує п'ять французьких катерів ОCEA для Міністерства внутрішніх справ.

Про це на засіданні Верховної Ради в п'ятницю сказав міністр Арсен Аваков.

Згідно з підписаним у 2019 році контрактом МВС отримає 20 катерів ОCEA, п'ять з них повинні бути повністю побудовані на одному з українських підприємств. Французи обрали "Нібулон", ідеться на сайті МВС.

"Єдиний завод, який умів працювати з морським алюмінієм, на якому робили морські човни такого класу - це феодосійський завод "Море", який зараз опинився на окупованій території. Тому в контракті між Держприкордонслужбою та французькою компанією ОCEA прямо прописано виготовлення п'яти кораблів з 20 на українському підприємстві. Французькі партнери зупинили свій вибір на компанії "Нібулон", яка розташована в Миколаєві. Сподіваюся, вже в цьому році почнеться виробництво. Після реалізації цього проєкту Україна буде розпоряджатися технологіями і зможе виробляти кораблі з морського алюмінію на материковій частині країни. Локалізація виробництва і була ключовою вимогою при цьому контракті", - сказав голова МВС.

Нагадаємо, проєкт з ОCEA розрахований до 2024 року, а перший корабель Україна зможе отримати в 2021 році. Катери розміщуватимуться в місцях постійної дислокації підрозділів морської охорони - Одесі, Маріуполі, Бердянську, Ізмаїлі і Кілії.

Вартість угоди - 136 млн євро. 15% від цієї суми Україна заплатить з державного бюджету, а решта 85%, або майже 116 млн євро, візьмуть у спеціальний кредит у французького казначейства з мінімальними відсотками.

"Нібулон" купив миколаївський суднобудівельний завод "Лиман" у 2012 році. За даними компанії, зараз вона спускає на воду майже щомісяця по судну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram