ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацрада реформ повернеться до ідеї податку на виведений капітал

Ольшанський вважає коронакризу хорошим моментом для податкової реформи.

Нацрада реформ повернеться до ідеї податку на виведений капітал
Фото: Украина 24

Національна рада реформ повернеться до ідеї податку на виведений капітал.

Про це в ефірі "Україна 24" сказав заступник голови виконавчого комітету реформ Олександр Ольшанський.

"Ми на перший рада реформ будемо виносити питання про введення в Україні податку на виведений капітал і про скасування податку на прибуток. Якщо говорити простими речами, це означає таке: якщо ти реінвестуєш гроші, ти не платиш податок. Податок сплачуватиметься лише, якщо ці гроші витрачаються і виводяться дивідендами", – сказав Ольшанський.

На його думку, період кризи – дуже хороший момент для запуску цього податку.

"Міжнародний валютний фонд був проти цього податку, але зараз ситуація зміниться. Підприємства задекларують дуже великі збитки через карантин… Якщо ми зараз зробимо новий підрахунок, то з'ясується, що прогнози щодо податку на прибуток у 2020, 2021, а може, й у 2022 році будуть істотно переглянуті. Ми отримаємо менше податку", – заявив Ольшанський.

ПнВК, на його думку, навпаки, стимулюватиме внутрішні інвестиції. "Ми повинні витягнути себе за волосся самі з цієї кризи. В Україні достатньо людей, які можуть інвестувати, потрібно тільки дві речі: щоби вони вірили в майбутнє й щоби вони знали, що їхні інвестиції будуть захищені. У нас є гроші, тобто у людей гроші, у нас є внутрішній інвестор", – сказав Ольшанський.

Він додав, що попередні розрахунки показують, що втрат для бюджету від заміни податку з урахуванням кризи не буде.

"Перші приблизні розрахунки показують, що втрат для бюджету великих не буде. Може, не буде взагалі або будуть дуже маленькі… Є така проблема, що збитки за період коронакризи будуть задекларовані тільки після закінчення другого кварталу. Тобто повністю точний розрахунок ми отримаємо десь через місяць", – сказав він.

Нагадаємо, введення податку на виведений капітал замість податку на прибуток було схвалено ще у 2016-му на одному із засідань Національної ради реформ. На початку жовтня 2017 року цей податок був підтриманий на засіданні Кабінету Міністрів. У липні 2018 го законопроєкт про ПнВК був внесений президентом Петром Порошенком в парламент, але його так і не прийняли через відсутність джерел, які б компенсували втрату доходів бюджету.

МВФ погодився з введенням ПнВК в Україні, але тільки для компаній із річним оборотом до 200 млн гривень і за умови, що вони повинні будуть авансом заплатити 50% від суми податкових зобов'язань із податку на прибуток за звітний рік. У такому випадку ПнВК буде введений для 98% юридичних осіб, але решта два відсотки, які генерують до 85% загальної суми податку на прибуток, продовжуватимуть його платити.

У результаті ідею зам'яли, а тодішній президент Петро Порошенко запропонував повернутися до ПнВК після виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram