ГоловнаЕкономікаДержава

Спілка підприємців закликає Кабмін припинити неринкове ціноутворення на ринку електроенергії

Підставою для звернення стали заяви в.о. міністра енергетики Ольги Буславець.

Спілка підприємців закликає Кабмін припинити неринкове ціноутворення на ринку електроенергії
Фото: EPA/UPG

Комітет з питань промисловості та інфраструктури Спілки українських підприємців (СУП) закликав уряд урегулювати ситуацію з неринковими підходами щодо ціноутворення електроенергії. Про це йдеться в заяві Комітету СУП, передає БізнесЦензор.

"97 депутатів Верховної Ради, серед яких голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев і голова Комітету з питань енергетики Андрій Герус, звернулися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням вжити заходів щодо недопущення зниження частки електроенергії АЕС у структурі генерації і переглянути прогнозний баланс об'єднаної електроенергосистеми країни", - йдеться у зверненні СУП.

Підставою для цього звернення стали заяви в.о. міністра енергетики Ольги Буславець щодо зупинення трьох блоків АЕС і плани зменшення виробництва ще на п'яти блоках АЕС. Уже 10 травня потужність генерації АЕС впала до 7,41 тис. МВт, що становить 53% від загальної потужності українських АЕС.

У зверненні до прем'єра народні депутати зазначають, що "середньозважена ціна електроенергії, яка була реалізована на "Ринку на добу вперед" (у травні) зросла на 13% порівняно з квітнем 2020 року", що збільшило фінансове навантаження на реальний сектор економіки.

Зрозуміло, що у зв'язку зі зниженням частки атомних електростанцій додаткові можливості на ринку електроенергії отримають вугільні та сонячні електростанції, які постачають енергію за значно вищими тарифами.

Таким чином, вартість енергоресурсів для промисловості й надалі зростатиме, що, безумовно, позначиться на ціні товарів, які виробляють українські підприємці. Крім того, депутати вважають, що обмеження роботи АЕС можуть призвести до віялових відключень, що спричинить загрозу зупинок виробництва і значні збитки.

"Підприємства-члени Спілки українських підприємців також ведуть ділову активність у країнах Європи і добре знають, що українські ціни на електроенергію значно вищі. І це важко зрозуміти і прийняти", - йдеться в повідомленні.

Раніше "АрселорМіттал Кривий Ріг" (АМКР) заявив, що заводи компанії в Європі платять за електроенергію в 2-3 рази дешевше, ніж в Україні. Це підтверджує, що ціна електроенергії в Україні завищена і не відображає світового тренду на зниження цін на сировину та енергоресурси.

Ціна на електроенергію має величезне значення не тільки для гігантів металургії, а й для всіх підприємств, у тому числі малого і середнього бізнесу, а витрати на електроенергію позначаються на собівартості продукції і, в підсумку, на ціні для пересічного споживача. Висока ціна на енергію стає критичним фактором.

"Українські промисловці, які зіткнулися зі зниженням кількості продажів в умовах пандемії коронавірусу, суттєвими обмеженнями у зв'язку з карантином, переживають важкий період. У цих умовах ми рішуче заявляємо про неприпустимість дій, які ведуть до зростання цін на електроенергію для промислових споживачів України - ресурсу, що становить значну частину витрат підприємств", - ідеться в зверненні СУП.

Зростання цін на електроенергію ставить українську промисловість у неконкурентне положення не тільки на внутрішньому, а й на світовому ринку, може зірвати плани виходу з кризи і спровокувати подальше падіння промислового виробництва в Україні.

"Ми рішуче підтримуємо заяву народних депутатів України щодо недопущення масштабної зупинки АЕС і закликаємо уряд України негайно врегулювати ситуацію з неринковими підходами щодо ціноутворення електроенергії", - заявили в СУП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram