ГоловнаБлогиБлог Global Office

Англійська крізь призму поколінь: Як володіння мовами сприяє впливу українців у світі

“Можливості” - поширена асоціація з англійською мовою. Це перспектива вчитись у визнаному на весь світ ВНЗ. Це шанс створити унікальний продукт і вийти з ним на міжнародний ринок. Або залучити в Україну іноземний капітал та покращити рівень життя співгромадян. У будь-якому випадку скористатись світом глобальних можливостей відповідно до останнього опитування можуть лише 18% українців.

Якщо все-таки наважитись заговорити зі світом однією мовою, то точно збільшаться шанси змінити своє життя та вплинути на хід історичних процесів. Приклади українських політиків та громадських діячів це доводять. Розбираємось як англійська впливає на світогляд українців і чому варто продовжувати вчити мови за будь-яких обставин.

Вплинути на майбутнє світу

Фото: Надано автором

Відкривати публічні лекції Богдан Гаврилишин полюбляв історією про досвід вивчення англійської мови. Розказував про проведені в Канаді дні, коли напередодні початку робочої зміни завчав по 40 англійських слів. “Це були своєрідні інтелектуальні тортури, адже я змушував себе не думати більше ні про що, окрім слів. Потім, з більшою відвагою, аніж з мудрістю, вирішив викладати англійську для таких же робітників, як і сам. А все тому, що з самого дитинства в мене була одна мрія: стати вільною людиною”, - згадував Богдан Дмитрович. Всього за 6 місяців майбутній найвідоміший українець в світі опанував англійську, яка стала в пригоді дуже швидко.

Як писали канадські ЗМІ, “лісорубу та біженцю з українським походженням вдалось вступити до Університету Торонто”. Згодом в історію Богдан Гаврилишин увійде як мільйонер, всесвітньо відомий економічний аналітик та співзасновник Світового економічного форуму в Давосі, який донині збирає топ-бізнесменів та керівників багатьох країн.

“Я всім це повторюю: все починайте з великих мрій! Вірте у свої сили! Вирішуйте щось зробити - вчіться і втілюйте”. Уміння буйно мріяти і діяти локально на різних мовах світу допомогло здійснитись найзаповітнішим мріям Богдана Гаврилишина. Його життєві принципи надихнули не одне покоління українців змінювати себе і країну.

Мислити глобально

Фото: Надано автором

Маючи за плечима освіту перекладача англійської та французької мови Олег Рибачук впевнений, що знати іноземну - означає мати потрійну перевагу конкурентного доступу до інформації. Засновник громадської організації “ЦЕНТР ЮЕЙ” та екс-очільник Секретаріату АПУ згадує, що за радянських часів доступ до інформаційних ресурсів був обмеженим і привілейованим. Відтак на переклад і тиражування іншомовних повідомлень витрачались роки. “Спроможність слухати англійською мовою BBC розширила мій горизонт мислення”, - зазначив Рибачук, який свого часу був Віце- прем’єр-міністром України з питань євроінтеграції.

Загалом українці знають, що англійська дозволяє бути в курсі найактуальнішої інформації про міжнародні події чи науково-технічні досягнення у світі. А саме завдяки знанню іноземних мов людина взагалі починає розбиратись у глобальних процесах. “У цьому контексті володіння будь-якою іноземною мовою дає розуміння того, що робить Україну поєднувану зі світом. Тільки закриті авторитарні держави не дають можливості своїм громадянам бути долученими до світового банку даних.

Розумієте, - підсумовує Олег Рибачук, - сьогодні, за часів панування Інтернету, технічний підхід до здобуття інформації перекладанням слів в онлайні не працює. Жодний “гугл транслейтер” не замінить живого спілкування з колегами та партнерами, що сприяє співпраці та пошуку спільних рішень. Для мене абсолютно очевидно, що сучасна людина, яка не володіє англійською мовою, не може мислити глобально”.

Бути готовим до викликів

Фото: Надано автором

Для співзасновника Українського кризового медіа-центру та Радника Глави АПУ Наталії Попович англійська мова стала квитком, який від самого початку дав потужні стартові можливості: “У мене була змога отримати престижну роботу, долучитись до створення глобальних проектів і почати працювати у міжнародному середовищі”.

Згадує, що англійську мову почала вивчати у школі, а потім вдосконалювала її у Вищій американській школі та університеті. “Абсолютна відкритість до знання англомовної культури, а в моєму випадку американської, допомогла мені познайомитись із світовою культурою. А коли знаєш мову, то ти набагато відкритіший до подорожей за кордоном, отримання нових знань і пізнання нового”.

Фахівець з комунікацій та брендингу також впевнена, що завдяки доступу до англомовних ресурсів виникає розуміння глобальних процесів. “Взагалі зараз перед Україною стоїть багато викликів не локального, а глобального характеру. І треба елементарно знати мову, за допомогою якої ці виклики можна вирішити”.

І наостанок Наталія Попович додає: “Українці не зможуть бути успішними, якщо вони не будуть конкурентноздатними. Неможливо бути конкурентноздатним у глобальному світі, в якому мільярди людей уже володіють англійською”.

Інвестувати у молодь

Фото: Надано автором

Частково завдячуючи літній програмі Стенфордського університету Мустафа Найєм змінив своє журналістське посвідчення на депутатське. Можливість слухати лекції і обговорювати своє бачення розвитку глобальних процесів з Френсісом Фукуямою чи Стефаном Краснером надихнули Мустафу іти в політику. “Ми маємо рухатись в сторону глобального світу, в якому мова - це не тільки фактор самоідентифікації. Це перш за все спосіб отримання знань, повної інформації про реальність і дослідження самих новітніх досягнень”, - зазначив політик.

А після поїздки до Грузії, в якій ціле покоління швидко заговорило зі світом однією мовою, депутат спільно з однодумцями вирішив створити ініціативу GoGlobal. Головне її завдання полягає у забезпечення можливостей для українців вивчати іноземні мову, зокрема, й англійську. Нині ініціатива стала важливим напрямком роботи громадської організації Global Office, діяльність якої сприяє інтеграції внутрішній та зовнішній у загальносвітовий контекст та створення умов для виховання нового покоління згідно із цінностями вільного світу.

Тому досягненням команди, яким Мустафа Найєм пишається найбільше, став проект пришкільних мовних таборів GoCamp. “Ми привезли в найвіддаленіші куточки України 127 іноземних волонтерів із 40 країн світу. І побачили, що впродовж спілкування з іноземцями англійською про подорожі, шанси і світ українські діти стали частіше мислити глобально. Особливо важливо, що до проекту долучились діти з Донецької та Луганської областей. Я щиро вірю, що критичне мислення, знання про інші культури й володіння іноземними мовами дозволять наступному поколінню не здійснювати тих помилок, які зробили ми і наші попередники”.

Стати English-поколінням

Фото: Надано автором

У проекті GoCamp - англомовних пришкільних таборів - Юлія Тертицька цього літа допомагала іноземному волонтеру навчати дітей англійській мові. Дівчину вразило, як завдяки мовним вправам і відпочинку школярам було просто розкрити свої мовні здібності. “Діти не просто вивчали англійські слова. Вони вчились розуміти іноземця і не боятись з ним говорити”, - зазначає Юля.

Студентка Бореславського педагогічного коледжу в Херсонської області відтепер впевнена: англійську можна вчити легко і не нудно. Зрозуміти це студентці та дітям допоміг мексиканець Даніель Еспіноза Гарсіа. Каже, що волонтер розповідав багато історій про свою країну, про подорожі до Європи, а також про те, як вивчав і вдосконалював англійську: “Даніель нас постійно мотивував продовжувати досліджувати світ. От я вирішила вступити до університету і стати перекладачем. А також здійснити давню мрію - побувати в Лондоні”.

Ренксі Шен (Китай) спільно з Даніелем Еспіноза Гарсіа (Мексика) волонтерила у Бореславському педагогічному коледжі
В.Ф.Беньковського
Фото: Надано автором
Ренксі Шен (Китай) спільно з Даніелем Еспіноза Гарсіа (Мексика) волонтерила у Бореславському педагогічному коледжі В.Ф.Беньковського

Почати відкривати для себе світ можливостей українські школярі зможуть уже за рік. Новий сезон безкоштовних англомовних пришкільних таборів розпочнеться у червні 2017 року для дітей з усієї країни. GoCamp 2017 стане наймасштабнішим освітньо-культурним проектом в Україні із залученням іноземних волонтерів. Відтак 1000 іноземців зі всього світу допоможуть 100 000 школярам подолати мовний бар’єр та критично мислити. При цьому англійська - це лише інструмент задля спільної мови зі світом. Завдяки спеціально розробленим програмам волонтери розвиватимуть у школярів цінності та компетенції, які необхідні сучасному світу. Командна і проектна робота, лідерство, креативність і громадянська позиція стануть фундаментом кемпів.

Ціле покоління підлітків зможе подолати стереотипи щодо іноземців, дізнатись про культуру різних країн і вчитись бути вільними громадянами своєї країни. А головне зрозуміти, що будь-які бар’єри - умовні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram