ГоловнаСвіт

Англійська залишиться офіційною мовою ЄС

Ірландія не має наміру погоджуватися на зміну мовного режиму.

Англійська залишиться офіційною мовою ЄС
Фото: EPA/UPG

Англійська залишиться однією з офіційних мов Європейського Союзу навіть після виходу з його складу Великобританії.

Про це йдеться в коментарі представництва Європейської комісії в Ірландії з приводу заяви, зробленої напередодні головою конституційного комітету Європарламенту Данутою Хюбнер. Вона сказала, що в разі виходу Великобританії з ЄС англійська мова може втратити статус офіційної в Євросоюзі.

В Ірландії стверджують, що це не зовсім так. Згідно зі статтею 342 Договору про функціонування Європейського Союзу, будь-яка зміна мовного режиму ЄС можлива в разі одностайного рішення.

Крім того, англійська мова має статус офіційної ще у двох членах Євросоюзу: Ірландії і Мальті.

Видання EurActive також пише, що зміни в мовному режимі ЄС призведуть до значних додаткових витрат, враховуючи, що переклад документів становить 1% від річного бюджету ЄС. На перехід може знадобитися декілька років.

Нагадаємо, що 23 червня у Великобританії пройшов референдум, результати якого засвідчили, що більшість британців виступають за вихід з Євросоюзу (52% проти 48%). Після оприлюднення підсумків референдуму прем'єр-міністр Девід Кемерон заявив про свою відставку.

Лідери Євросоюзу після референдуму прийняли спільну заяву, в якій закликали владу Великобританії якомога швидше почати реалізацію рішення про вихід з ЄС. Будь-яка затримка тільки невиправдано продовжить невизначеність, заявили в ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram