ГоловнаСвіт

У Міннеаполісі протестувальники спалили відділення поліції після загибелі затриманого правоохоронцями

Розграбовано і зруйновано сотні об'єктів підприємницької діяльності.

Фото: twitter.com/JBrown3802

У США в місті Міннеаполіс у ніч на 29 травня посилилися народні протести й масові заворушення, пов'язані зі смертю афроамериканця Джорджа Флойда при затриманні поліцією. Протестувальники розгромили і спалили великий торговий центр і місцевий відділок поліції.

Як повідомляє CBSN Minnesota, у ніч на 29 травня, о 10 вечора, демонстранти захопили 3 відділок поліції. Було чутно вибух, після чого спалахнула пожежа. Національна гвардія повідомила, що мобілізувала в Міннеаполісі близько 500 бійців, щоби захистити життя, зберегти власність і право на мирні демонстрації".

Поліцейське управління повідомило, що орієнтовно 170 об'єктів підприємницької діяльності були пошкоджені й розграбовані в четвер, зафіксували близько десяти пожеж.

У четвер, на наступний день після початку масових безпорядків, один із міських кварталів був майже розгромлений, пише "Голос Америки".

Протести і спалахи вандалізму охопили кілька кварталів району Лонгфелло, ще кілька актів насильства відбулися в інших районах Міннеаполіса.

У торговому центрі, розташованому через дорогу від поліцейської дільниці, співробітники якого затримали Флойда, розбили всі вікна. Також пошкоджено супермаркет Target – на стіні з'явилося графіті з написом "Чому ми?". Спалено ресторан Wendy's, який теж розташований через дорогу.

Мер міста попросив губернатора ввести сили Національної гвардії, щоби стримати заворушення. Влада перекрила рух системи швидкісних трамваїв і планує заборонити автобусні перевезення.

"Ми спалили наш район. Це – місце, у якому ми живемо, де ми робимо покупки, і вони його зруйнували. Те, що зробив цей поліцейський – неправильно, але зараз мені страшно", – повідомила в інтерв'ю AP місцева жителька Деона Браун.

Водночас інший місцевий житель не вважає, що масові заворушення завдали шкоди. Він заявив, що власники зруйнованих магазинів "заробляють на нас гроші".

Повідомляється, що під час заворушень у Міннеаполісі знайшли мертвим чоловіка. За даними влади, він, ймовірно, був власником позичкової установи. Поліція також повідомила про 30 навмисних підпалів, які привели до 16 пожеж. Кілька пожежних машин закидали камінням.

Нагадаємо, що 46-річний Флойд загинув під час затримання. Поліція заарештувала його поруч із продуктовим магазином після повідомлення про те, що він розплатився фальшивою банкнотою. Поліцейський придавив йому шию коліном, після чого Флойд задихнувся.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram