ГоловнаСвіт

Польська PGNiG виграла в російського "Газпрому" суд на $1,5 млрд

Суд прийняв рішення переглянути цінову формулу на постачання газу газопроводом "Ямал-Європа" ретроактивно з листопада 2014 року.

Польська PGNiG виграла в російського "Газпрому" суд на $1,5 млрд
Фото: obozrevatel.com

Польська газова компанія PGNiG заявила, що виграла в російського газового монополіста "Газпром" арбітраж на $1,5 млрд.

Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на агентство Bloomberg.

"Перемога PGNiG. Арбітражний трибунал у Стокгольмі оголосив про зниження ціни газу "Газпрому" для PGNiG", - ідеться в заяві польської сторони.

У "Газпромі", однак, наразі не підтверджують оцінку розміру компенсації. У компанії заявили, що в понеділок, 30 березня, "Газпром експорт" тільки отримав рішення Арбітражного трибуналу в Стокгольмі у цій справі.

"Зараз ми вивчаємо це рішення. Поки що давати будь-які оцінки сумам можливих виплат передчасно", - йдеться в коментарі.

Суд прийняв рішення переглянути цінову формулу на постачання газу газопроводом "Ямал-Європа" ретроактивно з листопада 2014 року. За оцінкою PGNiG, тепер вона отримає компенсацію переплати від "Газпрому" з листопада 2014-го по лютий 2020 року в розмірі $1,5 млрд. Суд зробив можливим більш прямий зв'язок цінової формули з цінами на газ на європейських ринках, що призведе до значного поліпшення умов комерційної діяльності.

PGNiG ініціювала розгляд проти ПАТ "Газпром" і "Газпром експорту" в 2015 році з вимогою про перегляд ціни на природний газ, що постачається до Польщі за контрактом від 25 вересня 1996 року. Він передбачав поставку близько 10 млрд куб. м газу на рік, мінімальна річна контрактна кількість - 8,7 млрд куб. м на рік. Договір діє до 2022 року.

Нагадаємо, PGNiG планує спільно з українською "ЕРУ Трейдинг" видобувати газ у Львівській області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram