ГоловнаСвіт

Коронавірус існував задовго до виявлення в Ухані, - вірусологи

Науковці вважають, що він уже давно передався від тварин людині.

Коронавірус існував задовго до виявлення в Ухані, - вірусологи
Коронавирус штамм 2019-nCoV
Фото: Global Look Press

Група вірусологів зі США, Великої Британії та Австралії дійшла до висновку, що нинішній тип коронавірусу, якому ВООЗ дала назву COVID-19, ймовірно, існував у людини роками чи навіть десятиліттями до того, як його штам був виявлений у китайському місті Ухань провінції Хунань.

Висновки експертів були оприлюднені в журналі Nature Medicine, передає Інтерфакс-Україна.

Науковці досліджують COVID-19, зокрема намагаються визначити його походження, і вважають, що він уже давно передався від тварин людині.

Вірусологи визнали, що хоча коронавірус здатний на унікальну мутацію, яка не була виявлена у ймовірних тварин-господарів, але, напевне, проявляється під час інфекцій у людей.

Ще один фахівець - доктор Френсіс Коллінз, директор Національного інституту охорони здоров'я США, який не входить у згадану групу, у своїй статті, опублікованій на сайті інституту, написав: "У результаті поступових еволюційних змін протягом багатьох років або, можливо, десятиліть, вірус зрештою набув здатності поширюватися від людини до людини та спричиняти серйозні, часто небезпечні для життя захворювання".

Раніше китайські вчені ймовірними переносниками коронавірусу назвали панголінів. Панголіни - покриті лускою ссавці, які населяють відкриті місцевості і тропічні ліси Південно-Східної Азії та Екваторіальної Африки. Харчуються мурахами й термітами. Панголіни вважаються в Китаї делікатесом і використовуються в традиційній медицині.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram