ГоловнаСвіт

Голова ООН оголосив "надзвичайну кліматичну ситуацію"

Рівень концентрації CO2 в атмосфері досяг найвищої позначки за всю історію людства.

Голова ООН оголосив "надзвичайну кліматичну ситуацію"
Антониу Гутерреш
Фото: facebook/António Guterres

Генсек ООН Антоніу Гутерреш на саміті "Великої сімки" у французькому місті Біарріці оголосив "надзвичайну кліматичну ситуацію".

Про це йдеться на сайті ООН.

"Згідно з даними Всесвітньої метеорологічної організації, рівень концентрації вуглекислого газу в атмосфері досяг найвищої позначки за всю історію людства: такий рівень концентрації CO2 існував 3-5 мільйонів років тому, тоді і температура була значно вищою, і рівень морів був від 10 до 20 метрів вищим", - сказав генсек ООН.

Гуттереш нагадав також про стрімке танення льодовиків у Гренландії і пожежі в Сибіру, на Алясці, в Канаді, в Гренландії за полярним колом і в Амазонії в червні та липні цього року, що призвело до викидів десятків мегатонн вуглекислого газу в атмосферу.

"Усе, що відбувається, - це надзвичайна кліматична ситуація. Сьогодні вона набагато гірша, ніж у Парижі [на момент прийняття Паризької угоди з питань клімату в 2015 році]. І наукові дані це підтверджують. Як відзначають експерти Міжурядової групи зі зміни клімату, ми повинні втримати підвищення температури в межах 1,5 градуса за Цельсієм до кінця століття, досягти нульового рівня викидів вуглекислого газу до 2050 року, на 45 відсотків скоротити викиди парникових газів до 2030 року", - заявив голова ООН.

Він підкреслив, що країни повинні докладати більше зусиль для виконання Паризької угоди. Багато з цих обіцянок щодо боротьби зі зміною клімату не виконуються, зазначив Гутерреш. Ба більше, заходів, передбачених цією угодою, вже недостатньо, заявив генеральний секретар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram