ГоловнаСвіт

РФ відмовила у в'їзді ще одному американському сенаторові, який підтримує Україну

"На жаль, російський уряд ще більше ізолює свою країну", - зазначив Кріс Мерфі.

РФ відмовила у в'їзді ще одному американському сенаторові, який підтримує Україну
Крис Мерфи
Фото: golos-ameriki.ru

Американському сенаторові-демократу від штату Коннектикут Крісу Мерфі відмовили у в'їзній візі в Російську Федерацію, куди він збирався вирушити в складі двопартійної делегації конгресменів.

Про це повідомляє "Голос Америки".

У зв'язку із цим Мерфі опублікував заяву: "Хоча я завжди був жорстким критиком Кремля, я також вважаю важливим підтримувати діалог, особливо в моменти напруженості. Як власники двох найбільших у світі ядерних арсеналів, здатні багаторазово знищувати один одного, ми зобов'язані забезпечувати безпеку світу і запобігати конфлікту між США і Росією. На жаль, російський уряд ще більше ізолює свою країну, перешкоджаючи нашому візиту і низці інших візитів в останні місяці. З огляду на крах угод про контроль над озброєннями і значну внутрішню опозицію авторитарному режиму Володимира Путіна, це потенційно небезпечний момент для тендітних відносин між нашими двома країнами, і шкода, що Росія не зацікавлена в діалозі".

Раніше сенатор-республіканець Рон Джонсон зі штату Вісконсин заявив, що російська влада відмовила йому у візі для в'їзду в країну в складі тієї-таки двопартійної делегації.

Джонсон планував зустрітися з кількома російськими офіційними особами, американськими бізнесменами і представниками громадянського суспільства.

"Працюючи з послом [CША в Росії Джоном] Гантсманом, я сподівався, що прямий діалог з російськими парламентаріями допоможе закласти основу для поліпшення відносин між нашими країнами", - зазначив Джонсон.

"На жаль, російська влада продовжує грати в дипломатичні ігри зі щирим запалом і відмовила мені у в'їзді в Росію", - додав він.

Нагадаємо, Рон Джонсон є співголовою української групи підтримки в Конгресі США. Напередодні він заявив, що вважає президента РФ єдиною людиною, яка може за один день припинити військовий конфлікт на сході України, і закликав його "відкликати псів війни" з Донбасу. Джонсон також ініціював і підтримував низку законодавчих актів для притягнення Росії до відповідальності за агресію в Україні та переслідування дисидентів. Він є співавтором резолюції Сенату із закликом до більш активного реагування на агресію Росії в Керченській протоці в листопаді 2018 року, а також до санкцій з приводу "Північного потоку-2".

Кріс Мерфі був серед автором проєкту резолюції, яка засуджує агресію Росії проти України минулого року. У ній США закликали РФ негайно звільнити захоплених у Керченській протоці українських моряків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram