ГоловнаСвіт

МЗС Польщі порівняло "Північний потік-2" з пактом Ріббентропа-Молотова

Будівництво газопроводу виключно в інтересах Німеччини і РФ може мати негативні наслідки для Польщі та Прибалтики.

МЗС Польщі порівняло "Північний потік-2" з пактом Ріббентропа-Молотова
Шимон Шинковский
Фото: polskieradio24.pl

Заступник міністра закордонних справ Польщі Шимон Шинковський порівняв підписання угоди про будівництво російського газопроводу "Північний потік-2" з пактом Ріббентропа-Молотова перед Другою світовою війною.

Про це повідомляє "Польське радіо-24".

За словами Шинковського, будівництво газопроводу виключно в інтересах Росії та Німеччини нагадує співпрацю нацистської Німеччини з СРСР. Він наголосив, що "Північний потік-2" може мати негативні наслідки для Польщі та країн Прибалтики.

"Будівництво газопроводу "Північний потік-2", з погляду країн, що співпрацюють, могло б нагадувати співпрацю Росії та Німеччини в минулому. Газопровід в обхід Польщі і Прибалтики є такою угодою над їхніми головами", - сказав Шинковський.

Він також зазначив, що якби не сильний союз між Польщею і США, питання будівництва газопроводу було б вирішено.

"Ситуація з протестом щодо будівництва "Північного потоку-2" не безнадійна завдяки альянсу з США", - наголосив Шинковський.

Нагадаємо, раніше в Росії заявили про готовність на 75% "Північного потоку-2".

Газопровід "Північний потік 2" (Nord Stream 2) повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників в Росії зі споживачами в Німеччині, його протяжність становитиме більш ніж 1,2 тис. км, пропускна здатність становитиме 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проєкту оцінюється майже в 10 млрд євро.

Україна впевнена, що газопровід не тільки нашкодить економіці України, але буде також мати згубні економічні та політичні наслідки для всієї Європи.

12 грудня 2018 року Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав зупинити будівництво "Північного потоку - 2". Цей проєкт посилює залежність ЄС від постачання російського газу, загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також суперечить з енергетичній політиці Євросоюзу.

Незважаючи на це, Німеччина не збирається відмовлятися від будівництва "Північного потоку-2". Проте міністр економіки Німеччини Петер Альтмайер і канцлер Ангела Меркель говорили, що прокладення газопроводу можливе, якщо при цьому збережеться транзит газу через територію України після 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram