ГоловнаСвіт

Лукашенко відмовився летіти в Польщу на заходи до 80-х роковин Другої світової війни через Путіна

Країну представлятиме посол.

Лукашенко відмовився летіти в Польщу на заходи до 80-х роковин Другої світової війни через Путіна
Александр Лукашенко
Фото: EPA/UPG

Президента Білорусі Олександра Лукашенка не буде на меморіальних заходах до 80-х роковин Другої світової війни у Варшаві, країну представлятиме посол.

Про це повідомив прессекретар Міністерства закордонних справ країни Анатоль Глаз, передає "БелТа".

"Запрошення на пам'ятні заходи були надіслані польською стороною на адресу голів держав - членів Європейського Союзу, НАТО і "Східного партнерства". Ми вдячні президенту Польщі за запрошення на адресу глави Білоруської держави. Пам'ять про мільйони солдатів радянських і союзних військ, полеглих за свободу і мирне майбутнє на полях битв Другої світової війни, про мільйони мирних жителів, які стали жертвами нацистських карателів, священна для білорусів і завжди зберігається в наших серцях", - сказав речник МЗС.

"Ми ніколи не припинимо акцентувати на цьому, і про це йдеться прямо в наших підручниках з історії - що саме Радянський Союз і всі його народи зробили вирішальний і неоціненний внесок у перемогу над нацизмом і звільнення Європи", - додав Глаз.

У той самий час польське видання "Rzeczpospolita", зазначає, що Лукашенко відмовився від візиту до Польщі, оскільки на заходи до Варшави польська влада не запросила президента РФ Володимира Путіна.

"З цього ж приводу, як стверджує добре інформоване джерело в Мінську, білоруська влада не наважилася делегувати на урочисті святкування високопоставленого політика", - пише видання.

Нагадаємо, Друга світова війна розпочалася 1 вересня 1939 року, коли німецький лінкор відкрив вогонь по польських укріпленнях на півострові Вестерплатте під Гданськом.

У березні повідомлялося, що канцелярія президента Польщі Анджея Дуди не запросила Путіна на урочистості, присвячені 80-м роковинам початку Другої світової війни. За словами прессекретаря польського президента, "запрошення були розіслані, керуючись сучасним, а не історичним контекстом", тому від присутності Путіна вирішили відмовитися.

На початку червня президента РФ не запросили на святкування ювілейної річниці висадки союзників у Нормандії під час Другої світової війни - 6 червня 1944 року.

У листопаді минулого року Путін узяв участь в урочистостях, присвячених 100-річчю від дня закінчення Першої світової війни, і навіть поспілкувався на урочистому обіді в Єлисейському палаці з президентом США Дональдом Трампом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram