ГоловнаСвіт

Європарламент підтримав припинення проекту "Північний потік-2"

Опубліковано резолюцію за результатами вивчення доповіді про Україну.

Європарламент підтримав припинення проекту "Північний потік-2"
Фото: ecb.europa.eu

Європейський парламент сьогодні, 12 грудня, виступив за припинення реалізації російського проекту трубопроводу "Північний потік-2".

Про це йдеться в ухваленій в середу резолюції Європейського парламенту за доповіддю "Про реалізацію Договору про асоціацію ЄС - Україна".

Резолюцію підтримали 433 члени парламенту, 105 євродепутатів проголосували "проти" і ще 30 - утрималися.

Перебіг реформ в основних секторах

Депутати наголошують, що Україна не реформувалася в таких галузях, як енергетика, охорона здоров'я, пенсії, освіта, державне управління і децентралізація, а також у сфері оборони і безпеки, банківської та макроекономічної стабілізації. Однак ці реформи, на жаль, супроводжувалися різким зростанням цін, скороченням соціальних допомог та погіршенням доступу до систем соціального забезпечення.

Зупинити "Північний потік 2"

Члени Європарламенту високо оцінили Україну за хорошу співпрацю в енергетичному секторі та її досягнення в галузі енергоефективності та відновлюваних джерел енергії, вказуючи на необхідність продовження реформ, особливо на ринку газу і електроенергії. Оскільки Україна відіграє вирішальну роль у європейській енергетичній мережі, члени Європарламенту засуджують будівництво газопроводу Nord Stream 2, який йде в обхід України, "оскільки це політичний проект, що несе загрозу європейській енергетичній безпеці". Тому вони закликають до його зупинення.

Протидія корупції

У резолюції також наголошується, що Україна повинна приділяти пріоритетну увагу боротьбі з корупцією, вирішувати проблеми з владою олігархів і продовжувати реформи децентралізації. Депутати Європарламенту шкодують про те, що теперішня судова система як і раніше залишається неефективною, корумпованою і політично залежною, але підтримує зусилля з вирішення цієї проблеми. У тексті йдеться, що суддів і прокурорів потрібно обирати більш прозорим і надійним способом.

Росія повинна гарантувати свободу мореплавання в Керченській протоці

Члени Європарламенту рішуче засуджують недавню агресію Росії проти України 25 листопада в Керченській протоці і вимагають негайного і беззастережного звільнення всіх українських суден і моряків. Вони серйозно стурбовані тим, що напруженість може бути повзучою спробою анексувати суверенні права України на Азовському морі. Тому Росія повинна гарантувати свободу судноплавства через Керченську протоку і Азовське море.

Нарешті, члени Європарламенту рішуче засуджують велику кількість фізичних нападів на активістів і журналістів, які виступають за громадянські права, і насильство щодо представників громад ромів і ЛГБТ. Вони також вимагають, щоб Російська Федерація негайно і беззастережно звільнила лауреата Сахаровської премії 2018 року Олега Сенцова і всіх інших незаконно затриманих громадян України.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко сьогодні вирушив у Брюссель, щоб провести низку зустрічей з лідерами Євросоюзу і НАТО та наполягти на продовженні санкцій щодо Росії, включаючи агресію в Чорному та Азовському морях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram