ГоловнаСвіт

Радянські оригінали пакту Молотова-Ріббентропа виклали в інтернет

Раніше у вільному доступі були тільки фотокопії німецьких оригіналів.

Радянські оригінали пакту Молотова-Ріббентропа виклали в інтернет
Подписание Пакта Молотова-Риббентропа в 1939 году
Фото: twitter.com/hey_tally

У Росії вперше оприлюднили радянські оригінали Договору про ненапад між Радянським Союзом і нацистською Німеччиною, укладеного 23 серпня 1939-го, а також секретного додаткового протоколу до нього. Скан-копії документів оприлюднив 31 травня фонд «Історична пам'ять», зазначивши, що їх надав документальний департамент Міністерства внутрішніх справ Росії, пише Радіо Свобода.

Раніше історикам були доступні тільки фотокопії німецьких оригіналів документа, відомого як «Пакт Молотова-Ріббентропа».

Текст документа оприлюднили в 1990-х роках, але це перша публікація візуальних образів документів.

Документи підготовлено на друкарській машинці, під ними стоять підписи народного комісара закордонних справ СРСР В'ячеслава Молотова - «уповноваженого Уряду СРСР», а також міністра закордонних справ Німеччини Йоахіма фон Ріббентропа.

У секретному протоколі до Договору про ненапад сторони домовляються «про розмежування сфер обопільних інтересів у Східній Європі» в разі «територіально-політичної перебудови областей, які входять до складу прибалтійських держав і Польщі». Москва і Берлін визначили межі сфер цих інтересів.

Через кілька днів після підписання угоди 1 вересня 1939 року Німеччина напала на Польщу, розпочавши цим Другу світову війну.

17 вересня радянські війська вторглися на територію Польщі. Польська територія була розділена між СРСР і Німеччиною згідно з положенням про «сфери інтересів» у секретному протоколі до пакту Молотова-Ріббентропа.

Документ №1.

Договір про ненапад між СРСР і Німеччиною. 23 серпня 1939 р. Радянський оригінал російською мовою.

Фото: historyfoundation.ru

Документ №2.

Секретний додатковий протокол до Договору про ненапад між СРСР і Німеччиною. 23 серпня 1939 р. Радянський оригінал російською мовою.

Фото: historyfoundation.ru

Фото: historyfoundation.ru

Документ №3.

Роз'яснення до секретного додаткового протоколу до Договору про ненапад між СРСР і Німеччиною. 28 серпня 1939 р. Радянський оригінал російською мовою.

Фото: historyfoundation.ru

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Путіна не запросили на святкування річниці висадки союзників у Нормандії. Заходи для лідерів 15 країн пройдуть в Англії і Франції 5-6 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram