ГоловнаСвіт

Іран оголосив про продаж нафти з супертанкера, який було затримано на місяць у Гібралтарі

Пункт призначення вантажу досі невідомо.

Іран оголосив про продаж нафти з супертанкера, який було затримано на місяць у Гібралтарі
Фото: EPA/UPG

Іран у понеділок, 26 серпня, оголосив про продаж нафти з супертанкера Adrian Darya 1 (раніше - Grace 1), який було затримано більш ніж на місяць у Гібралтарі.

Про це пише DW із посиланням на іранське інформагентство IRIB.

"Ісламська Республіка продала нафту з цього судна. Тепер пункт призначення цього вантажу буде визначати власник і покупець", - заявив прессекретар уряду Ірану Алі Рабії.

Раніше повідомляли, що на борту танкера міститься 2,1 мільйона барелів легкої нафти, вартість якої оцінюється в 130 млн доларів.

У липні іранський танкер затримала влада британської заморської території Гібралтар за підозрою в порушенні санкцій ЄС, спрямованих проти поставок нафти в Сирію. Однак після того, як у Тегерані письмово запевнили, що нафта, яку перевозить танкер, не призначається для Сирії, в середині серпня судну дозволили продовжити свій шлях.

Коли танкер покинув порт Гібралтара, на сайті служби Marine Traffic з'явилися дані про те, що його метою є грецький порт Каламата, проте уряд Греції заявив, що не отримував такої інформації.

24 серпня екіпаж судна вніс зміни в автоматичну ідентифікаційну систему, вказавши, що Adrian Darya 1 направляється до турецького порту Мерсин. Він розташований за 200 кілометрів від нафтопереробного заводу в місті Баніяс, куди, за даними влади Гібралтару, спочатку прямував танкер.

Наступного дня капітан танкера видалив ці відомості з системи, вказавши, що чекатиме від судноплавної компанії на подальшу інформацію щодо порту призначення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram