ГоловнаТехнології

"Київстар", Vodafone і lifecell отримали ліцензії під розширення покриття 4G

Високошвидкісний мобільний інтернет стане доступним у сільській місцевості.

"Київстар", Vodafone і lifecell отримали ліцензії під розширення покриття 4G
Фото: Фокус.ua

Мобільні оператори компанії "Київстар", "Vodafone Україна" (ПАТ "ВФ Україна", раніше - "МТС-Україна") і lifecell (раніше "Астеліт") отримали ліцензії на радіочастотний ресурс у діапазоні 800-900 МГц.

Про це повідомляють на сайті Міністерства цифрової трансформації.

Вартість нових ліцензій на використання частот у діапазоні 800-900 МГц становила для компанії "Київстар" - 261,6 млн гривень, для "Vodafone Україна" - 229,6 млн гривень, для lifecell - 121,2 млн гривень.

За умовами ліцензій оператори повинні забезпечити можливість отримання послуг 4G упродовж 24 місяців у кожному населеному пункті з населенням понад 2000 осіб за умови покриття не менш ніж 90% населення України, а також на міжнародних і національних автомобільних дорогах.

"Попереду ще мільярдні інвестиції в розвиток мереж. Початок цього процесу заплановано на 1 липня, першими повинні стати західні області. У результаті до кінця року покриття 4G кожного оператора становитиме понад 85%, а через два з половиною роки швидкісним мобільним інтернетом зможуть користуватися понад 90% населення, в тому числі на всіх міжнародних автошляхах", - ідеться в повідомленні.

Нагадаємо, в 2018 році "велика трійка" мобільних операторів виклала майже 8 млрд гривень за частоти в діапазонах 1800 МГц і 2600 МГц і в тому ж році почала запускати 4G у великих містах і курортах.

У 2019 році президент Володимир Зеленський підписав указ про поліпшення доступу до мобільного інтернету в малих населених пунктах. Після цього мобільні оператори домовилися перерозподілити радіочастоти в цьому діапазоні, а в жовтні вони підписали відповідний меморандум з Кабінетом Міністрів. Згідно із затвердженим планом заходів, від частини спектру повинен був відмовитися "Київстар", якому, згідно з ліцензією, віддали близько 60% доступних частот у діапазоні 900 МГц. Також своїми частотами в цьому діапазоні поступився оператор CDMA "Інтертелеком", який отримає натомість частоти в діапазоні 800 МГц.

Базові станції діапазону 900 МГц мають велику дальність дії порівняно з діапазонами 1800 МГц і 2600 МГц, що дозволяє охопити зв'язком 4G велику територію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram