ГоловнаТехнології

НБУ вивчає можливість випуску цифрової гривні

Банк робив "пілот" цього проєкту 2018 року.

НБУ вивчає можливість випуску цифрової гривні
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк України вивчає можливість випуску власної цифрової валюти - е-гривні. Про це повідомляє пресцентр НБУ з посиланням на його голову Якова Смолія.

"Ми продовжуємо досліджувати можливість випуску е-гривні і готові будемо повернутися до цього питання, коли будемо переконані, що не тільки здатні це реалізувати з технологічного погляду, але й це не завадить реалізації нашого мандата - забезпечення цінової і фінансової стабільності", - зазначив Смолій.

При цьому він нагадав, що банк робив "пілот" 2018 року. На його підготовку пішло півроку, і ще півроку - на активну стадію і аналіз результатів.

"У рамках "пілоту" е-гривня мала чітке визначення і форму застосування. Ми розглядали її як національну валюту, яка має однакову вартість із готівкою і безготівкою, як засіб платежу, а не накопичення. Ми випустили дуже обмежену кількість е-гривні - трохи більше ніж 5 000 гривень. Вся емісія е-гривні увійшла в грошовий агрегат М0, тобто в готівку в обігу поза банками", - сказано в повідомленні.

Так само була протестована технологія для випуску й обігу електронної гривні, створена тимчасова методологічна база для е-гривні, побудована тимчасова бухгалтерська модель функціонування такої валюти.

При цьому Смолій зазначив, що є і певні ризики впровадження е-гривні для фінансової стабільності. Адже в разі несприятливих сценаріїв гроші клієнтів можуть перетікати з їх банківських рахунків у цифрові валюти центральних банків. Тобто потенційно це може створити проблеми для банку з ліквідністю або для стійкості банківської системи в цілому.

«Але з огляду на всі «за» і «проти», ми в Національному банку вирішили власноруч, як то кажуть, "промацати" технологію, отримати цей безцінний клієнтський досвід», - додав голова НБУ.

Нагадаємо, пілотний проєкт Нацбанку з вивчення можливості випуску власної цифрової валюти на базі технології блокчейн тривав з 2016 року. Його практична частина завершилася наприкінці 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram