ГоловнаТехнології

У березні можуть оголосити конкурс на розробку вуглеводнів на шельфі Чорного моря

Кількість ділянок поки що невідома.

У березні можуть оголосити конкурс на розробку вуглеводнів на шельфі Чорного моря
Фото: EPA/UPG

У березні 2020 року можуть оголосити новий конкурс на розробку вуглеводнів на шельфі Чорного моря на підставі угод про розподіл продукції (УРП). Про це повідомив голова Держгеонадр Роман Опімах, пише "Інтерфакс-Україна".

"Буде організовано новий конкурс щодо ділянок на шельфі. Скільки їх може бути - зараз визначають. Думаю, цей процес може бути розпочато в березні 2020 року", - заявив він.

Нагадаємо, на початку нинішнього року Кабінет Міністрів вирішив оголосити конкурс на укладення угоди про розподіл продукції (УРП) з розробки нафтогазоносної ділянки на шельфі Чорного моря.

Для проєкту запропоновано ділянку "Дельфін" із загальною площею 9 772 кв. км, розташовану в північно-західній частині українського шельфу Чорного моря. Переможець конкурсу повинен пробурити щонайменше п'ять свердловин протягом п'яти років.

Мінімальний обсяг інвестицій буде визначено за результатами конкурсу, але становитиме щонайменше 1,5 млрд грн. Держава при цьому має отримати не менш ніж 11% від прибутку від продажу нафти і газу. Максимальна частка інвестора - 70% загального обсягу виробництва. Термін дії УРП - 50 років.

2012 року був проведений конкурс на укладення угоди про розподіл продукції на Скіфській ділянці шельфу Чорного моря, його переможцем став консорціум на чолі з ExxonMobil Exploration and Production Ukraine B.V. (40%, оператор), Shell (35%), австрійської OMV в особі румунської "дочки" Petrom (15%) і НАК "Надра України" (10%).

Видобуток так і не почався через російську окупацію Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram