ГоловнаТехнології

Компанія Google створила найпотужніший квантовий комп'ютер

Команда дослідників вперше продемонструвала так звану "квантову перевагу".

Компанія Google створила найпотужніший квантовий комп'ютер
Фото: Google

Компанія Google створила найпотужніший квантовий комп'ютер, який може виконувати обчислення за межами можливостей традиційних машин.

Команда дослідників з Google на чолі з Джоном Мартінісом вперше продемонструвала так звану "квантову перевагу", пише Новий час.

Новина про це вперше прозвучала в кінці вересня. Але публікація в науковому журналі Nature з'явилася тільки зараз.

"Наскільки нам відомо, цей експеримент знаменує собою перше обчислення, яке може бути виконане тільки на квантовому процесорі", - йдеться в статті Google. Дослідницька стаття Google була названа "Квантова перевага з використанням програмованого надпровідного процесора".

Квантовий комп'ютер Google, як повідомляється, зміг виконати обчислення - доказ випадковості чисел, що генеруються генератором випадкових чисел - за 3 хвилини і 20 секунд, при цьому традиційному суперкомп'ютеру знадобиться близько 10 000 років. Це фактично означає, що обчислення не можуть бути виконані традиційним комп'ютером, що робить Google першою компанією, яка демонструє квантову перевагу.

Незважаючи на досягнення рубежу, цілком ймовірно, що до квантових комп'ютерів, здатним вирішувати практичні завдання, ще далеко. Проте, після розробки комп'ютери, як очікується, будуть мати величезне значення для таких різних галузей, як криптографія, хімія, штучний інтелект і машинне навчання. Google очікує, що потужність квантових комп'ютерів буде зростати з "подвійною експоненціальною швидкістю".

Квантові обчислення використовують кубіти або квантові біти. Це основні одиниці інформації, які використовуються квантовими комп'ютерами. На відміну від звичайних бітів, які зберігають дані у вигляді 1 або 0, кубіти використовують перевагу квантового явища, відомого як суперпозиція. Це означає, що вони по суті існують як 1 і 0 одночасно.

Перевага цього в обчисленнях полягає в тому, що це експоненціально збільшує обсяг інформації, яку ви можете обробляти. Пара кубітів, які можуть існувати як 1 або 0, можуть втілювати чотири можливих стани. Три кубіти можуть містити вісім. Але триста кубітів можуть містити більше станів, ніж атомів у Всесвіті.

Раніше Google заявляла, що сподівається досягти квантової переваги до кінця 2017 року, проте розроблену нею 72-кубітную систему виявилося занадто складно контролювати. Після цього Google розробив 53-кубітний дизайн під назвою Sycamore, який був використаний для досягнення недавнього прориву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram