ГоловнаСуспільствоЖиття

Ситник розповів, як НАБУ дізналося про перебування Чауса у Феофанії

Антикорупційне бюро отримало три листи від СБУ щодо екссудді.

Ситник розповів, як НАБУ дізналося про перебування Чауса у Феофанії
Фото: uacrisis.org

Національне антикорупційне бюро отримало від Служби безпеки України три листи, які стосувалися екссудді Миколи Чауса, підозрюваного в отриманні хабаря. В одному з них було повідомлення, що він перебуває у Феофанії.

Про це "Радіо НВ" розповів директор НАБУ Артем Ситник.

"У понеділок ми дістали з скриньки для кореспонденції лист слідчого СБУ про те, що пан Чаус є потерпілим у їхньому провадженні і щодо нього застосовуються заходи забезпечення [безпеки]... Ми вивчили цей лист, і, відповідно, статус потерпілого по будь-якій справі у будь-якому правоохоронному органі жодним чином не скасовує наявність заочного арешту і міжнародного розшуку. І тому, чесно кажучи, дивний такий був лист. На що він повинен був вплинути, на думку слідчого, мені не зрозуміло, як і детективам, які розслідують справу", - розповів очільник НАБУ.

Ситник зазначив, що цей лист кинули до скриньки у п’ятницю, 30 липня, але дістали лише в понеділок, 2 серпня. А вже 3 серпня від слідчого управління СБУ до НАБУ надійшло ще два листи з новою інформацією.

"Знову було сказано, що він потерпілий, і що заходи безпеки застосовуються щодо цієї особи, і що він знаходиться в Феофанії. Тому ми виїхали туди. Детективи склали у Феофанії протокол, лікарі його [Чауса] виписали, тобто вважали, що його стан дозволяє перебувати в місцях затримання чи тримання під вартою, його стан дозволяє проводити процесуальні, слідчі дії", - зазначив директор НАБУ.

Нагадаємо, 3 серпня НАБУ повідомило про затримання Чауса у Феофанії. Наступного дня суд відправив його під домашній арешт.

Чаусу інкримінують отримання у 2016 році 150 тис. доларів хабаря за умовний термін для 74-річної жінки, яка торгувала наркотиками. Отримані кошти суддя зберігав у скляних банках. 

Після висунення звинувачень Чаус утік до Молдови, де просив політичного притулку, але отримав відмову. Молдовське видання RISE Moldova писало, що суддя міг утекти з України за допомогою осіб, наближених до олігарха Володимира Плахотнюка. Журналісти вважають, що Чауса могли вивезти з України на чартерному літаку за паспортом громадянина Молдови В'ячеслава Турку.

У Молдові Чауса заарештували на 15 діб і тримали під домашнім арештом. Зрештою, він жив там аж до весни 2021 року, коли його нібито викрала група невідомих озброєних людей у Кишиневі. У МВС Молдови повідомили, що до цього можуть бути причетні громадяни України

У МЗС України відповіли, що держава не причетна до того, що трапилося з Чаусом. Згодом з'ясувалося, що колишнього суддю вивезли в Україну. За даними молдовських правоохоронців, до цього безпосередньо причетні працівники українського посольства і, можливо, спецслужби. 

Через півтора місяця після свого зникнення Чаус раптово оприлюднив відеозвернення, в якому сказав, що його не викрадали, і пообіцяв викривальні заяви. У червні він записав ще одне відео, в якому звинуватив директора НАБУ у зведенні рахунків і помсті. 

Генпрокурор Молдови Олександр Стояногло оголосив про завершення розслідування зникнення Чауса.

До кінця липня Чаус не давав про себе знати, аж поки минулого тижня не прийшов у самих шортах до глави громади селища на Вінниччині. НАБУ заявило, що Чауса перехопили працівники СБУ, і попросило вийти цих правоохоронців на зв'язок. Оскільки Чаус є підозрюваним у корупційній справі, займатися ним мало саме НАБУ. 

Навіть адвокати Чауса не знали, куди везуть їхнього підзахисного – до Служби безпеки чи Антикорупційного бюро. Потім з'ясувалося, що детективи НАБУ влаштували буквально гонитву за авто СБУ, в якому нібито везли Чауса. Місце перебування колишнього судді було невідоме кілька діб, поки його не затримали у Феофанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram