ГоловнаСуспільствоВійна

Звільнений українець Савін розповів про полонених, які сиділи з ним у Макіївській колонії і не потрапили на обмін

Він також розповів, що, крім офіційних тюрем, у "ДНР" є приховані.

Звільнений українець Савін розповів про полонених, які сиділи з ним у Макіївській колонії і не потрапили на обмін
Василий Савин
Фото: Громадське

Звільнений у результаті обміну Василь Савін назвав імена українців, яких разом із ним тримали в Макіївській колонії суворого режиму.

Про це повідомляє "Громадське радіо".

"Там залишилися прекрасні хлопці... Володимир Синюков. Павло Корсун, військовий, який їхав у КамАЗі. Його не віддали. Максим Тимофєєв... Ось його мама тут, на візку. Старша людина, її віддали. А Максим - інвалід другої групи, його не віддали. Також залишається там шахтар Ґеник Матвійчук, у нього зламаний хребет, пів хребта немає, металевий стрижень, він залишається в підвалі. Сашко Шелест і Корсун (викладач інституту, 60 років) залишаються в підвалі. Прекрасні хлопці Сергій Мазуров. Сергій і Дмитро Караберюш завжди були в списку, за два дні до обміну їх викинули зі списку", - розповів Савін.

"Коли приїжджала типу "омбудсманка ДНР" Морозова, я прорвався через охорону і запитав: чому не підтверджують тих, кого бачать? Нас усіх вигнали на плац. "Ви ж їх бачите, - кажу їй, - чому не підтверджуєте? А вона мені: "Якщо я їх підтверджу, то Україна може не віддати тих, хто мені потрібен. А ще там залишаються Твердий, Самдулов, Матюшенко (дружина недавно з плакатом стояла біля Адміністрації президента). Воробей Вася. Усі вони залишаються там", - додав він.

Савін також додав, що, крім офіційних тюрем, у "ДНР" є приховані.

"Там Середньовіччя, де катують, вибивають свідчення. Коли Путін бреше, що там немає їхніх в'язниць, хочеться плюнути в екран", - сказав колишній заручник.

Нагадаємо, в неділю, 29 грудня, відбувся обмін утримуваними особами, під час якого Україні повернули 76 осіб, а найманцям РФ передали 127. Пізніше СБУ оприлюднила повний список звільнених українців.

Серед тих, кого Україна передала в рамках обміну, - п'ятеро "беркутівців", обвинувачених у справі про розстріл Небесної сотні, а також бразилець Лусваргі, який воював за "ДНР" .

Увечері звільнених українців доправили літаком із Харківської області в київський аеропорт "Бориспіль", де їх зустрів президент Володимир Зеленський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram