ГоловнаПолітика

Близько 15 військових досі перебувають на не підконтрольних Україні територіях

Їх утримання в "Л/ДНР" заперечують.

Близько 15 військових досі перебувають на не підконтрольних Україні територіях
Фото: EPA/UPG

Близько 15 українських військових досі перебувають на тимчасово не підконтрольній Україні території Донбасу.

Про це заявила координаторка Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко, повідомляє Громадське радіо.

"Тільки 12 військовослужбовців, за офіційною статистикою, зараз повернулися на підконтрольну територію України, і ми їх ідентифікували. А всі інші військові, зараз їх близько 15, залишилися на окупованих територіях", - сказала Катриченко, додавши, що переважно це військовослужбовці, які потрапили в полон у період із середини 2018 року і дотепер.

Катриченко розповіла, що про їхнє звільнення не йшлося протягом останнього тижня. Вона зазначила, що саме цих військовослужбовців у так званих "ЛНР" і "ДНР", переважно в самопроголошеній "ДНР", не підтверджували.

Вона нагадала, що в травні 2019 року в полон потрапили вісім військовослужбовців, а до цього обміну шість чоловік ще перебували на окупованих територіях.

"Ось зараз трьох звільнили, а інших трьох сторона терористів не підтверджує для обміну, хоча вони перебували приблизно в однакових умовах і в однакових закладах", - додала Катриченко.

За її даними, бойовики не підтверджують, що утримують ще не менше як чотирьох військових, які потрапили в полон у січні-лютому 2019 року. Хоча ці люди вже отримали вироки і їх перевели в колонії. Як повідомляли, у рамках обміну утримуваними в Україну з підконтрольної бойовикам території Донецької та Луганської областей було звільнено 81 особу. Шість із них відмовилися повертатися в Україну через те, що в "Л/ДНР" залишаються їхні сім'ї.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram