ГоловнаПолітика

"Неможливо повернути загиблих на Майдані, але ми могли повернути живих", - Зеленський

"Я повертав живих - і це найголовніше".

"Неможливо повернути загиблих на Майдані, але ми могли повернути живих", - Зеленський
Фото: facebook/Офіс Президента України

Президент Володимир Зеленський прокоментував передачу бойовикам у рамках обміну утримуваними ексберкутівців, обвинувачених у розстрілі активістів Євромайдану.

На брифінгу в аеропорту "Бориспіль" глава держави заявив, що метою такого непростого рішення було звільнення, зокрема, українських військових, які потрапили в полон до бойовиків.

"Це складна річ. На жаль, ми не можемо повернути тих, кого втратили на Майдані, але можемо повернути живих. Якщо б вони (обвинувачені в розстрілах Героїв Небесної сотні беркутівці, - ред.) залишилися (в Україні, - ред.), ми б не отримали наших захисників, які були, наприклад, у Дебальцевому. Для мене вони - герої", - сказав Володимир Зеленський.

"Якщо б у мене було сто беркутівців, а мені запропонували б обміняти їх на одного українського розвідника, я б їх віддав, щоб його повернути", - заявив президент.

"Я повертав живих - і це найголовніше", - додав він.

Як повідомлялося, серед тих, кого Україна передала в рамках обміну,  - п'ятеро "беркутівців", обвинувачених у справі про розстріл Небесної сотні, а також  бразилець Лусваргі, котрий воював за ДНР.

Нагадаємо, 28 грудня Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід Олегу Янішевському, Сергію Зінченку, Павлу Аброськіну з утримання під вартою на особисте зобов'язання. Аналогічний запобіжний захід обрали Сергію Тамтурі й Олександру Маринченку. Їх судять за перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство і заподіяння тілесних ушкоджень активістам Євромайдану.

Процес над беркутівцями був близький до стадії дебатів, його фінал прогнозували на 2020 рік. Відбулося більше як 200 результативних засідань, кожне тривало від 2 до 6 годин. Це найважливіша і прогресивна справа з усіх "майданівських" справ. У ній більше як 200 потерпілих.

Через звільнення ексберкутівців з-під варти ввечері 28 грудня біля Лук'янівського СІЗО розпочався протест. Біля воріт ізолятора зібралися сотні людей, заблокувавши виїзд з території СІЗО.

У результаті  "беркутівців" Тамтуру і Маринченка відвезли з-під суду на броньовику.

Удень 29 грудня п'ятьох "беркутівців", обвинувачених у справі про розстріл Небесної сотні, відвезли на КПВВ "Майорське", де відбувся обмін утримуваними.

Генеральна прокуратура заявила, що зміна запобіжного заходу п'ятьом "беркутівцям" на особисте зобов'язання не означає припинення суду над ними. Суд над "беркутівцями" продовжиться, за потреби - заочно.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram