ГоловнаСуспільствоЖиття

У Кабміні спростували плани заборонити продаж секонд-генду

Гуманітарний вантаж - це предмети, які роздають цільовим категоріям населення безкоштовно.

У Кабміні спростували плани заборонити продаж секонд-генду
Фото: bankstoday.net

Міністерство соціальної політики не має наміру забороняти ввозити в Україну вживані речі.

Про це повідомив у фейсбуці заступник міністра соцполітики Олег Коваль.

За його словами, міністерство бореться зі "схемами на гуманітарку" і не виступає проти бізнес "секонд-генду".

"Наше завдання - припинити потік контрабанди, яку ввозять в Україну як гуманітарну допомогу. Тому що досить часто "гуманітарний вантаж" використовують не для допомоги людям, а для ухилення від сплати податків", - зазначив Коваль.

Він підкреслив, що гуманітарний вантаж - це предмети, які роздають цільовим категоріям населення чи установам безкоштовно.

"На цьому ніхто не повинен заробляти, і єдина його мета - допомогти тим, хто цього дійсно потребує! При цьому Мінсоцполітики - єдиний орган в Україні, який може надати тому чи іншому вантажу статус гуманітарного".

"Коли я очолив робочу групу з надання відповідного статусу, я здивувався обсягам речей, які завозять в Україну як "гуманітарку". Здивувався в негативному сенсі - після перетину кордону ці вантажі практично зникають із наших "радарів". При цьому кількість потребуючих практично не зменшується. За нашою інформацією, частина цих "гуманітарних речей" потім продається в магазинах або навіть бутиках. Наприклад, товари завозять в Україну як гуманітарну, тобто безкоштовну допомогу, а потім продають людям за гроші! Це схема! Це корупція! Це ухилення від сплати податків!" - підкреслив заступник міністра.

За його словами, щорічно державний бюджет втрачає через такі схеми до 2 млрд гривень.

"Ми жодним чином не виступаємо проти легальних магазинів з уживаними речами, тобто секонд-генду. Якщо товари в ці магазини завезено і продають відповідно до норм вітчизняного законодавства, ми не маємо нічого проти!" - додав Коваль.

Нагадаємо, в жовтні на пункті пропуску "Ягодин" на кордоні з Польщею виявили партію нового брендового одягу, яку намагалися ввезти в Україну як дитячий секонд-генд - гумдопомогу. Вантажівка прямувала на адресу одного з київських благодійних фондів. У результаті з кузова вивантажили близько 4 тонн нового товару: сорочки, штани, спідниці - майже 8 тис. одиниць товарів понад сотні найменувань.

Вартість затриманого вантажу склала близько 12 млн гривень.

Пізніше в Мінсоцполітики заявили, що розробляють зміни до нормативно-правових актів України про заборону ввозити на територію країни вживані речі як гуманітарну допомогу.

2013 року комітет Ради з питань підприємництва не підтримав законопроєкту про заборону гуртової та роздрібної торгівлі секонд-гендом. У 2010 році ініціатива про заборону секонд-генду в проєкті Податкового кодексу, призвела до акцій протесту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram