ГоловнаСуспільствоЖиття

На Донбасі відбувся обмін (оновлюється)

Літак зі звільненими з полону українцями прибув до "Борисполя".

Фото: Наталя Шимкив

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

21:43. У київському аеропорту "Бориспіль" приземлився літак з 76-ма звільненими з полону бойовиків українцями.

Їх зустрічають президент Володимир Зеленський, співробітники його Офісу, міністр оборони Андрій Загороднюк, родичі звільнених полонених.

21:27. У київському аеропорту "Бориспіль" чекають прибуття борту зі звільненими з полону бойовиків українцями.

Фото: Макс Левин

Фото: Макс Левин

Для когось привезли інвалідний візок.

Фото: Наталья Шимкив

20:44. Президент Володимир Зеленський прибув до аеропорту. 

"Тим часом Володимир Зеленський уже в аеропорту «Бориспіль». Чекаючи літак зі звільненими українцями, президент України спілкується з їхніми сім'ями", - повідомляє пресслужба глави держави. 

Фото: Офис президента Украины

Фото: Офис президента Украины
 

Фото: Офис президента Украины
 

20:24. Під термінал Б аеропорту "Бориспіль" приїхав міністр оборони Андрій Загороднюк, передає кореспондент LB.ua з місця події.

Тим часом в Офісі президента повідомили, що борт із 76-ма звільненими українцями вилітає з військового аеродрому Чугуєва.

Фото: Офис президента Украины

"Курс на Бориспіль, де їх зустрічатиме Президент України", - йдеться в повідомленні.

Фото: Офис президента Украины
 

18:30. У рамках обміну з так званими "ДНР" і "ЛНР" Україна передала бойовикам 127 осіб, ще 14 відмовилися брати участь в обміні.

Про це біля КПВВ "Майорське" повідомили радник секретаря РНБО Сергій Сивохо і представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ Валерія Лутковська, передає Громадське.

За її словами, у списку на обмін була 141 особа, але 14 відмовилися їхати на окуповану територію.

"Ще не остаточно, штаб наразі рахує", - сказала Лутковська.

Сивохо також повідомив, що чотири людини вирішили залишитися на окупованій території, оскільки в них там сім'ї.

18:08. Кілька автобусів з родичами і близькими українців, звільнених 29 грудня в рамках обміну утримуваними особами між Україною і найманцями РФ, поїхали в аеропорт "Бориспіль", куди мають доставити звільнених.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Ті, хто зустрічає звільнених із полону, сіли в автобуси біля Мистецького Арсеналу в Києві.

17:00. Стали відомі імена ще восьми військових, які повернулися в Україну в рамках обміну.

Це Богдан Панюшенко, Сергій Глондар, Олександр Коріньков, Василь Жемелінський, Володимир Воскобойник, Борис Пундор, Кім Дуванов, Олександр Геймур.

Омбудсмен Людмила Денісова зазначила, що декого з них роками утримували в полоні.

"Вдячна всім, хто доклав неймовірних зусиль для того, щоб процес взаємного звільнення відбувся. Україна ще раз довела, що головною цінністю для держави є її люди. Ми ніколи не залишимо наших співвітчизників без уваги і підтримки", - написала Денісова.

Вона також додала, що робота з подальшого звільнення наших громадян з полону РФ і бойовиків так званих "ЛНР" і "ДНР" триває.

16:04. Офіс президента заявив про завершення обміну утримуваних осіб. "76 наших - в безпеці на підконтрольній території України. Подробиці пізніше", - заявили у президента.

15:50. РБК-Україна пише про завершення обміну на території Горлівки. Офіційного підтвердження цієї інформації ні від офісу президента, ні від Людмили Денісової немає. Також не відомі точні цифри.

"Омбудсмен з прав людини ДНР" Морозова повідомила, що на окуповану частину Донецької області повернулися 60 осіб, в Україну - 52 полонених українці.

15:34. У рамках обміну засуджених на утримуваних на окупованих територіях Донбасу українських полонених тій стороні передали бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював на Донбасі на боці бойовиків. Про це hromadske повідомив адвокат бразильця Валентин Рибін.

Фото: Макс Требухов

2 травня 2019 року суд визнав Лусваргі винним в участі у незаконних збройних формуваннях в Україні та терористичній організації і засудив його до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 31 липня цей вирок набув чинності.

Також разом з Лусваргі передали ще низку клієнтів Рибіна: громадянина РФ Руслана Гаджиєва, який брав участь у бойових діях на Донбасі; фігуранта справи про заворушення в Одесі 2 травня 2014 року Сергія Долженкова; росіянина Олега Дороніна, який воював на Донбасі, його в 2016 році засудили до 13 років в'язниці; українку Дарію Мастикашеву, підозрювану у державній зраді.

Рибін підтвердив обмін беркутівців Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янишевського.

15:15. ОП оприлюднив фотографії першого обіду звільнених українців.

Фото: Офіс президента

14:10. Обмін на українців, які утримує "ДНР", відбуватиметься на території окупованої Горлівки. Прибуття всіх звільнених українців очікують о 20:00 в аеропорту "Бориспіль".

14:00. "РБК-Україна" з посиланням на росЗМІ повідомляє, що в рамках обміну "ЛНР" передано 63 людей, які перебували на території України.

13:24. Офіс президента підтвердив звільнення 25 українців, повідомляє РБК-Україна.

Фото: Офіс Президента

Фото: Офіс Президента

Фото: Офіс Президента

Фото: Офіс Президента

Фото: Офіс Президента

Фото: EPA/UPG

13:08. З'явився попередній список полонених, яких "ЛНР" повинна передати Україні.

1. Едуард Алоян

2. Вікторія Вороніна

3. Тетяна Горбуліч

4. Володимир Данильченко

5. Юрій Євтушок

6. Іван Дєєв

7. Валентина Єременко

8. Сергій Іванчук

9. Роман Коркішко

10. Іван Катишев

11. Анастасія Мухіна

12. Денис Олійник

13. Олександр Пауков

14. Денис Сігацький

15. Валерій Семенов

16. Анатолій Семеренко

17. Олена Сорокіна

18. Валерій Тарасюк

19. Роман Фурсов

20. Андрій Яровий

21. Іванов

22. Кучін

23. Завадський

24. Ульянов

25. Олександр Данильченко

12:51. Українській стороні передали чотирьох громадян України - це військові Сергій Іванчук, Юрій Євтушок, Іван Дєєв, Роман Фурсов. За словами Людмили Денісової, вони тривалий час перебували в полоні бойовиків на Донбасі.

12:09. З автобуса, в якому привезли полонених з Луганська, випустили 25 українців. Вони зайшли в намет, де так званий омбудсмен "ЛНР" Ольга Кобцева запитала їх, чи хоче хтось залишитися в Луганську. Ніхто не відповів.

Звільнений бойовиками спілкується з матір'ю по телефону
Звільнений бойовиками спілкується з матір'ю по телефону

Фото: Офіс Президента

11:50. За попередніми даними, сьогодні будуть звільнені 80 українців. Однак кількість осіб може змінюватися, про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова.

"Мої представники підтверджують: до місця взаємного звільнення від ОРДЛО вже прибули три автобуси з нашими співгромадянами. Вони наразі залишаються в автобусах", - написала Денісова на своєму телеграм-каналі.

Після того, як українці переодягнуться, почнеться процес верифікації.

11:45. Під час обміну між Україною та ОРДЛО сталася ДТП за участю автобуса, що перевозив утримуваних, передає УНН.

"Біля в'їзду на територію КПВВ "Майорське" один з автобусів, що перевозив утримуваних осіб для обміну, врізався в мікроавтобус, який був припаркований на території КПВВ", - йдеться в повідомленні.

www.unn.com.ua
www.unn.com.ua

11:15. Український омбудсмен Людмила Денісова підтвердила початок процесу взаємного звільнення.

"На місці події перебуває мій представник Уповноваженого із захисту прав військовослужбовців Олег Чуйко, консультант Олександр Денисов і громадський активіст Андрій Чуйко, яким було доручено здійснити моніторинг дотримання прав і свобод громадян України під час передавання на підконтрольну уряду України територію військовослужбовців, які були незаконно позбавлені волі бойовиками так званих "ДНР" і "ЛНР", - написала вона у своєму телеграм-каналі.

11.00. Як пише "Интерфакс", автобуси з обмінюваними особами з боку "Л/ДНР" заїхали на КПП "Майорське", де буде проводитися обмін.

Фото: телеграм канал Офіс президента

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Так званий омбудсмен "ДНР" Дарія Морозова повідомила, що першою полонених Україні передасть "ЛНР". "Якщо все пройде успішно, то наступною обмінюватиметься "ДНР", - заявила вона.

За словами представниці бойовиків, "ДНР" готова віддати Україні 55 полонених в обмін на 87 своїх прихильників.

Утримувана особа, яку Україна віддає бойовикам, перед обміном
Фото: EPA/UPG
Утримувана особа, яку Україна віддає бойовикам, перед обміном

Утримувана особа, яку Україна віддає бойовикам, перед обміном
Фото: EPA/UPG
Утримувана особа, яку Україна віддає бойовикам, перед обміном

Фото: телеграм канал Офіс президента

Фото: телеграм канал Офіс президента

Нагадаємо, домовленість про обмін полоненими була досягнута на саміті нормандської четвірки в Парижі 9 грудня. Раніше повідомлялося, що участі преси з української сторони не передбачено. У штабі ООС журналістам відмовили в акредитації, пославшись на те, що не є організаторами заходу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram