ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні вперше за 15 років провели пересадку серця

Київські лікарі провели трансплантацію в райлікарні на Волині.

В Україні вперше за 15 років провели трансплантацію серця. Операцію у Ковельській районній лікарні Волинської області провела бригада лікарів Інституту серця МОЗ на чолі з Борисом Тодуровим.

Фото: facebook.com/pg/KovelMTMO1993

Про це йдеться на сторінці Ковельського МТМО у фейсбуці.

"Донором став пацієнт з важкою відкритою черепно-мозковою травмою, у якого бригада фахівців констатувала смерть мозку. Родичі дали згоду на проведення операції вилучення органів померлого для пересадки і цим врятували здоров'я і життя відразу трьом пацієнтам", - йдеться у повідомленні.

Пацієнта з вираженою дилатаційною кардіоміопатією привезли з Києва, оскільки неможливо було доставити донорське серце у столицю.

Фото: facebook.com/pg/KovelMTMO1993

Як повідомила голова ГО "Всеукраїнська платформа донорства IDonor" Ірина Заславець, мультиорганний забір провели у райлікарні напередодні ввечері. Серце пересадив Борис Тодуров, який з командою прибув з Києва і працював разом з ковельськими лікарями. Там же трансплантували і одну нирку, іншу відправили до столичного Інституту Шалімова, де під ранок теж провели операцію.

Фото: facebook.com/pg/KovelMTMO1993

Як повідомляли, 15 листопада в Україні вперше провели операцію з пересадки нирки у районній лікарні. Операцію провели в Ковельському міському територіальному медичному об'єднанні, яке 19 вересня стало першою за двадцять років лікарнею, що отримала ліцензію з трансплантології. Першою пацієнткою стала 34-річна жінка з хронічною хворобою нирок V ступеня.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров'я заявляло, що розвиток трансплантології є пріоритетом для України.

У травні 2018 Верховна Рада прийняла новий закон про трансплантацію органів і зберегла норму про те, що донор повинен надавати на неї письмовий дозвіл.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram