ГоловнаПраво

Печерський райсуд почав обирати запобіжний захід Медведчуку. Оновлюється

Прокуратура клопоче про арешт із заставою у понад 300 млн гривень. 

Фото: Макс Требухов

Печерський районний суд Києва почав засідання з обрання запобіжного заходу нардепові ОПЗЖ Віктору Медведчуку. Він підозрюється у державній зраді та порушенні законів і звичаїв війни. Підозрюваний до суду прийшов до початку засідання, суддя В'ячеслав Підпалий прийшов з двадцятихвилинним запізненням. 

Прокуратура клопоче про арешт з альтернативою 300 млн 930 тис. гривень, повідомляє кореспондент LB.ua. Захист просить не застосовувати жодного запобіжного заходу, колеги підозрюваного по фракції хочуть взяти його на поруки. 

Фото: Lb.ua

Народні депутати ОПЗЖ заявили, що проситимуть взяти Медведчука на поруки. Охочих поручитися за голову своєї політради депутатів – близько сорока. 

Оновлення 21:41. Віктор Медведчук на виході з будівлі суду заявив, що не згоден з рішенням судді.

Тим часом титушки, які зібралися під судом для захисту Медведчука, перешкоджали роботі журналістів. Коли Медведчук йшов до свого авто до нього намагались підійти задати питання журналісти та активісти, але їмне далицього зробити. Коли Медведчук сів у машину, молода дівчина змогла прорвати кордон і відкрила пасажирські двері автівки. Післяцього її схопили двоє тітушек та тримали. Коли Медведчук поїхав, її відпустили.

За інформацією кореспондента, група людей, які під судом підтримували Медведчука, складалась з представників приватного охоронного підприємства “Шторм”, яке пов’язують з Медведчуком. Сам політик цей зв’язок заперечує.

Активісти, які вимагали призначити Медведчуку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, залишились незадоволені рішенням суду.

"Навіть не застава, а корупція судової системи дозволила Медведчуку сьогодні їхати додому", - сказав активіст, лідер політичного руху "Суспільство майбутнього" Євген Карась.

Оновлено 20:54. Медведчуку призначили цілодобовий домашній арешт. 

Оновлення 19:45. Суд пішов у нарадчу кімнату для ухвалення рішення. 

19:35. Активісти "Нацкорпусу" під судом запалили фаєри. Тим часом сторона захисту і звинувачення досі обмінюється репліками. 

Фото: Макс Требухов

Фото: Андрій Оленин

Фото: Макс Требухов

18:34. Поки сторони захисту та звинувачення підсумовують ситуацію, під судом активісти скандують "Кожного ката чекає розплата" і "Медведчука під арешт". 

Фото: Андрій Оленін

Оновлення 17:54. Виступає останній з адвокатів Медведчука. Він просить відмовити у застосуванні будь-якого запобіжного заходу. 

Оновлення 17:35. Суд прийшов з перерви. Залишився виступ одного адвоката, після цього суд зможе ухвалити рішення про запобіжний захід.

Оновлення 17:25. Тим часом під судом поліція намагається роз‘єднати кордон тітушок. Правоохоронці нагадали про карантинні обмеження та просять надягнути маски та дотримуватись дистанції. Поліція відтіснила до тротуару тітушок, які "підтримували" Медведчука і заважали журналістам потрапити до залу суду.

Фото: Андрій Оленін

Оновлення 16:58. Суд пішов на перерву. 

Оновлення 16:42. Під будівлею суду трапилася суперечка між групою підтримки Медведчука та активістами, які хотіли повісити плакати з Василем Стусом і написом "Медведчука під арешт". Один із активістів повідомив, що тітушки забрали у нього плакат. 

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Оновлення 15:14. Адвокат також наполягає, що Медведчук нібито не є підозрюваним, а підозру письмово не оголосили. Значить, на думку адвоката, будь-який запобіжний захід обрати Медведчуку неможна. 

"Сторона обвинувачення навіть не намагалася вручити особисто підозру, його не викликали до прокурорів для повідомлення про підозру", – заявив адвокат. 

Адвокат також каже, що Медведчук не може використовувати свої гроші, бо вони під санкціями, тому просить не призначати арешт з можливістю застави. 

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Оновлення 15:06. Після майже півторагодинного виступу звинувачення слово взяв Медведчук. Він знову сказав, що не отримав підозру, хоча це спростовували прокурори. Медведчук вважає, що йому склад підозри належним чином не оголошували. 

"Мова йде про те, що я виступаю проти політичного курсу влади. Це дійсно так було і це дійсно так є. У мене є на це підстави як у народного депутата... виступати проти діючої влади", – заявив він. 

Він також сказав, що йому незаконно арештували рахунки. 

Оновлено 14:58. Суддя зробив зауваження Рабиновичу та Нестору Шуфричу, які виходили з залу під час засідання. Рабінович сказав, що вони "виходили в туалет". Суддя зауважив, що після початку засідання без дозволу в зал ніхто заходити не може. 

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Оновлено 14:39. Сторона звинувачення вважає, що більш м'який запобіжний захід, ніж арешт, застосовувати не можна, адже підозрюваний може впливати і тиснути на сторони розслідування, має можливість виїхати за межі України і володіє впливовими зв'язками. Прокурор додав, що максимальне покарання для Медведчука – до 15 років позбавлення волі з конфіскацією. Співмірною заставою із арештом визначили 300,9 млн.

Оновлено 14:30. На засідання прийшов колега Медведчука Юрій Бойко

Оновлено 14:16. Прокурор розповів, яку саме інформацію Медведчук "злив" Тарасу Козаку в Росію. Це дані про підрозділ Головного розвідувального управління Міноборони України. Також політик вирішив взяти участь у підривній російській програмі "Промінь", спрямованій проти України. 

"Медведчук разом з Козаком не пізніше 26 вересня 2020 року отримав надрукований текст проєкту "Промінь", спрямований на формування мережі агентів впливу, лояльних до Росії частин населення", – зазначила сторона обвинувачення.

Проєкт також мав сприяти ухваленню вигідних Росії управлінських рішень. Медведчук запропонував втілювати цей проєкт і щодо виборів президента і Верховної Ради. 

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Оновлено 13:41. Прокурор під час виступу заявив, що підозрюваний поставив особисті інтереси вище, ніж державні інтереси України. 

"Не пізніше березня 2015 року представники РФ вирішили залучити до діяльності проти України Віктора Медведчука, який має тісні зв'язки з владою Росії", – зачитав прокурор.

Медведчук, будучи незгодним з діями тогочасної української влади, перебуваючи у тісних зв'язках з вищим керівництвом Росії, вирішив допомогти у підривній діяльності, додав прокурор.

Медведчук, за даними слідства, погодився діяти проти України разом з Тарасом Козаком і систематично спілкувався з представниками Росії. До протиправної діяльності залучили і інших осіб, які зараз встановлюються. 

"Медведчук у свої обов'язки включив розробку плану злочинних дій. Медведчук, Козак та інші особи визначили ступені співучасті кожного. За задумом, вчинення злочину мало відбуватися у підривній діяльності на шкоду економічній безпеці та оборонній", – зазначила сторона обвинувачення.

Медведчук також цілковито сприяв Росії у отриманні доступу до нафтогазового родовища "Глибока" в Криму, що є порушенням законів війни, вважають прокурори. 

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Оновлено 13:25. Медведчук заявив, що не вважає, що йому вручена підозра. Він просто з нею ознайомився, але не отримав. 

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

На підтримку Медведчука до суду прийшли його колеги по фракції Ілля Кива та Вадим Рабінович. Біля суду також зібралися молодики спортивної зовнішності, названі Медведчуком "патріотами". Вони "охороняли" підозрюваного від активістів, які вигукували гасла зі звинуваченнями Медведчука у державній зраді. Крім того, вони перешкоджали журналістам потрапити до залу суду, доки туди не прийшов Медведчук.

У багатьох ЗМІ виникли складнощі з потраплянням до судового залу. О 13:00 канцелярія суду зачинилась на обідню перерву, і ті, хто не встиг подати заяви, не можуть потрапити на засідання.

Фото: Макс Требухов

Перед початком засідання "молодики" Медведчука перекрили тротуар і рух дорогою. Кива в залі суду тим часом обурювався діяльністю журналістів і просив "не перешкоджати його депутатській діяльності". 

Фото: Макс Требухов

Рабінович обурився, що "всіх наших журналістів" не пустили до зали суду. Судячи з мікрофонів на столі підозрюваного, пустили "Україну 24" і UNN, але адвокат Медведчука попросив поставити їх далі від них, посилаючись на "адвокатську таємницю". 

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Медведчуку та його колезі Тарасу Козаку інкримінують поки що три епізоди. Перший – замах на розкрадання українських природних ресурсів у Криму. Після окупації Криму Медведчук перереєстрував пов'язану із ним компанію "Нові проекти" як російську. Ця компанія мала дозвіл на видобуток корисних копалин з нафтогазової ділянки "Глибока", що розташована на півострові. Перереєстрація дозволяла сплачувати податки окупантам, а не Україні. 

Другий і третій епізоди – сприяння створенню російської агентурної мережі та передача спецслужбі РФ секретної інформації про прихований підрозділ ЗСУ. Слідство вважає, що Медведчук "злив" дані про особовий склад і підготовку прихованого підрозділу ЗСУ Козаку, який перебував у Росії. Ймовірно, це було зроблено з метою передачі даних російським спецслужбам. 

Нагадаємо, що 11 травня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри нардепам Тарасу Козаку та Віктору Медведчуку. Їм інкримінують статті за державну зраду та замах на розграбування національних ресурсів (порушення норм та правил війни). Тим часом у будинку Медведчука і його офісах пройшли обшуки. За даними ЗМІ, охоронці нардепа не дали слідчим вручити йому підозру і запевняли, що його немає. Згодом Медведчук заявив, що його справді у той день не було – він з дружиною нібито перебував у сусідній області. 

На брифінгу голова СБУ Іван Баканов заявляв, що нардеп Козак зараз перебуває у Росії, а Медведчук - в Україні.

12 травня Медведчук прийшов до генпрокуратури. Йому вручили клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram