ГоловнаПолітика

Гетманцев: голосування за відставку Смолія в Раді може відбутися 3 липня

Він вважає, що в парламенті набереться необхідна кількість голосів.

Гетманцев: голосування за відставку Смолія в Раді може відбутися 3 липня
Даниил Гетманцев
Фото: finbalance.com.ua

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев допускає, що Верховна Рада голосуватиме за відставку голови НБУ Якова Смолія 3 липня. Про це він повідомив журналістів перед засіданням парламенту, пишуть "Українські новини".

"Завтра - можливо, є така ймовірність, але я не був би впевнений на 100%... Я впевнений, що, з огляду на те, як пана Смолія критикує опозиція, то голоси є", - сказав він.

За словами Гетманцева, тільки-но заява надійде в парламент, відбудеться засідання профільного комітету, на якому депутати мають намір рекомендувати розглянути відповідну заяву голови НБУ.

При цьому Гетманцев відзначив, що хотів би почути від Смолія його позицію і де він побачив "політичний тиск".

Нагадаємо, раніше Гетманцев повідомив, що спочатку заяву Смолія про відставку розглянуть на засіданні профільного комітету Ради. Якщо депутати не підтримають його відставки, то Смолію і далі доведеться очолювати Нацбанк.

1 липня Яків Смолій оголосив, що подав президентові заяву про звільнення за власним бажанням через систематичний політичний тиск.

Він зазначив, що своєю відставкою хоче застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні.

На сайті регулятора опублікували звернення членів правління НБУ, в якому йшлося, що вони поділяють позицію голови НБУ Якова Смолія, але продовжують працювати для збереження макрофінансової стабільності.

Посли "великої сімки" заявили, що незалежний НБУ є фундаментальним досягненням держави, яке врятувало збанкрутілий банківський сектор. На їхню думку, підрив цієї надважливої інституції був би великим кроком назад і поставив би під загрозу надійність реформ і їх підтримку.

Після заяви про відставку голови Нацбанку Якова Смолія генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала заявив про призупинення нових інвестицій

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram