ГоловнаПолітика

Грузія відкликає для консультацій посла в Україні через призначення Саакашвілі головою Виконкому реформ

Дипломатичні відносини поки що не розриватимуть.

Грузія відкликає для консультацій посла в Україні через призначення Саакашвілі головою Виконкому реформ
Фото: EPA/UPG

Грузія відкликає свого посла з України для консультацій у зв'язку з призначенням Михайла Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ. Про це повідомив голова грузинського МЗС Давид Залкаліані, пише "Інтерфакс-Україна".

"Це звичайна практика в дипломатичних відносинах, яка вказує на виникнення певних проблем у двосторонніх відносинах, тому для окреслення майбутніх кроків необхідна консультація з послом", - сказав Залкаліані.

Голова МЗС Грузії зазначив, що, незважаючи на таке рішення української сторони, "Грузія не розглядає розрив дипломатичних відносин або перегляд стратегічного партнерства".

Нагадаємо, 22 квітня Сааакашвілі заявив, що президент Володимир Зеленський запропонував йому посаду віцепрем'єра з реформ. Інформацію про можливе призначення підтвердили LB.ua кілька джерел у владі. У внутрішніх дискусіях "Слуг народу" особливо підкреслювалося, що ініціатива про призначення Саакашвілі виходила від Банкової. Пізніше голова Офісу президента Андрій Єрмак також підтвердив, що пропозиція запросити Саакашвілі в Кабмін виникла на одній з нарад з президентом.

24 квітня заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявив, що в цей день Рада не розглядатиме призначення Саакашвілі. В "Слузі народу" також повідомили, що у фракції немає необхідних для його призначення 226 голосів, "немає навіть 220". Водночас зазначали, що Саакашвілі можуть призначити в.о. і без голосування парламенту, за рішенням уряду.

30 квітня голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що для Саакашвілі знайшли інший формат роботи у владі, однак конкретної посади він не назвав.

7 травня Зеленський призначив Саакашвілі головою Виконавчого комітету з реформ.

Саакашвілі двічі був президентом Грузії - з 2004-го по 2007 рік і з 2008-го по 2013 рік. На батьківщині його звинувачують у перевищенні повноважень і розтраті бюджетних коштів. Саакашвілі всі звинувачення на свою адресу відкидає.

Після приходу Петра Порошенка до влади Саакашвілі був у 2015-2016 роках головою Одеської ОДА. Згодом Порошенко позбавив його українського громадянства, а в 2018 році Саакашвілі видворили з України. До 2021 року йому було заборонено в'їзд на територію країни.

Зеленський після вступу на посаду президента повернув Саакашвілі громадянство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram