ГоловнаПолітика

Порошенко направив Шмигалю і Степанову запит щодо виплат медикам

У "Євросолідарності" вимагають прийняття невідкладних заходів.

Порошенко направив Шмигалю і Степанову запит щодо виплат медикам
Фото: eurosolidarity.org

Прем’єр-міністр Шмигаль і міністр охорони здоров’я Степанов повинні пояснити, чому досі не виконується норма закону, яка передбачає виплату медпрацівникам 300 % надбавок за боротьбу з коронавірусною інфекцією. Про це йдеться в депутатському зверненні, яке направили чиновникам лідер «Європейської Солідарності», експрезидент Петро Порошенко та народні депутати з фракції «ЄС».

Посадовці мають негайно вжити необхідних заходів для здійснення передбачених законом виплат, йдеться у зверненні. Винуватці в затримці виплат на всіх рівнях мають бути притягнуті до відповідальності — наполягають у «Європейській Солідарності».

«Уже другий місяць триває фактичне ігнорування приписів законодавства щодо належного соціального забезпечення медичних працівників, залучених до ліквідації епідемії та лікуванні хворих на COVID-19. Ця ситуація зумовлює акції протесту медпрацівників, кількість та розмах яких наростає. Неефективні дії органів виконавчої влади лише загострюють соціальну напругу в суспільстві, а медики залишаються незахищеними та соціально вразливими. Усе це негативно позначається на спроможності медичної галузі ефективно протидіяти поширенню пандемії, підриває авторитет державної влади, поширює зневіру в суспільстві», — йдеться у зверненні.

«Водночас, як стало відомо, МОЗ направило відповідні листи до голів обласних державних адміністрацій, щоби вони відзвітували, у щодо кожного медичного закладу та медичних працівників, які бюджетні суми і як саме були виплачені. Вимагаємо оприлюднення отриманої інформації, і вжиття невідкладних заходів для негайного виправлення ситуації з невиконанням прийнятих парламентом України законів, спрямованих на протидію поширенню коронавірусної хвороби», — наполягають у «Європейській Солідарності».

«Через гостроту соціальної проблеми, що виникла, а також керуючись статтею 16 Закону України «Про статус народного депутата України», вимагаємо невідкладно вжити всіх передбачених законодавством України заходів щодо забезпечення раціонального, ефективного та цільового використання бюджетних коштів, призначених для протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 та підвищення рівня соціального захисту медичних працівників, залучених до ліквідації епідемії та лікуванням хворих на COVID-19», — зазначають депутати.

«Європейська Солідарність» вимагає від урядовців прозвітувати про кількість коштів на казначейському рахунку, призначених для протидії поширенню коронавірусної хвороби, про здійснення виплат медичним працівникам; про кількість коштів, направлених із Державного бюджету закладам охорони здоров’я, які надають медичну допомогу пацієнтам із коронавірусною хворобою і про те, як і в яких обсягах вони були виплачені; виконання закладами охорони здоров’я, які надають медичну допомогу пацієнтам із коронавірусною хворобою, вимог щодо здійснення додаткових доплат медичним та іншим працівникам згідно з чинним законодавством.

«Виконавча влада має повідомити про те, які заходи вживає для встановлення осіб, винних у порушенні бюджетної дисципліни, розтраті та іншому нецільовому використанні бюджетних коштів, що призвели до невиплат відповідних коштів працівникам закладів охорони здоров’я, та притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності», — йдеться у зверненні. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram