ГоловнаПолітика

Постпред Зеленського виключив подачу води до Криму до деокупації

"Вода з каналу піде до Криму тільки після деокупації".

Постпред Зеленського виключив подачу води до Криму до деокупації
Северо-Крымский канал
Фото: ikrim.net

Постійний представник президента в Криму Антон Кориневич заявив, що питання відновлення поставок води на окупований півострів Крим не обговорюється.

"Ніхто ні про яке відновлення водопостачання не говорить, вода з каналу піде до Криму тільки після деокупацію. Ніякої води до деокупації", - написав Кориневич у фейсбуці.

За його словами, 11-12 лютого комітет Верховної Ради з прав людини проведе виїзне засідання у Херсонській області. Депутати будуть знайомитися з питаннями, пов'язаними з окупованими територіями Криму, у тому числі з'їздять на контрольний пункт в'їзду-виїзду "Каланчак".

Поруч з ним знаходиться дамба перекритої ділянки Північно-Кримського каналу, і депутати можуть її оглянути. Але виїзне засідання комітету ніяк не пов'язане з питаннями водопостачання, підкреслив Кориневич.

Коментар Кориневич пов'язаний з коментарем депутата Верховної Ради Юрія Аристова програмі "Схеми". У відео, записаному ще 17 жовтня 2019 року, але опублікованому наприкінці січня 2020 року, він розповів про ідею продавати воду в анексований Росією Крим.

"Була ідея - продавати воду. Ізраїльтяни продають воду фактично до воюючої країни, вони заробляють. Ось і у нас була ідея, наприклад, продавати воду в Росію", - сказав він. На питання, куди саме в Росію, Аристов сказав: "Йшлося про Крим".

Невдовзі після цього з'явилася інформація, що 11-12 лютого депутати Верховної Ради збираються оглянути дамбу Північно-Кримського каналу.

Нагадаємо, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал. Після захоплення Криму Росією у 2014 році поставки води на півострів припинилися.

Українська влада неодноразово робила заяву про те, що водопостачання анексованого півострова буде відновлено тільки після деокупації.

У серпні 2019 року окупаційна влада Криму заявила, що потрібно "почати зондаж" про відновлення роботи Північно-Кримського каналу, тому що у Дніпрі "вода, яка йде з території РФ". Постпред президента України в Криму Антон Кориневич у відповідь заявив, що Дніпро по території Криму не протікає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram