ГоловнаПолітика

МЗС засудило незаконні поїздки німецьких політиків на окупований Донбас

Неодноразові поїздки свідчать про свідоме порушення ними законодавства України.

МЗС засудило незаконні поїздки німецьких політиків на окупований Донбас
Фото: -

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує візит представників партії "Альтернатива для Німеччини" Гуннара Ліндеманна, Ріхарда Гретцінгера і Хеннінга Дзодзе на тимчасово окуповані українські території на Донбасі.

Про це йдеться в заяві на сайті МЗС.

"Розглядаємо цей візит як неповагу до суверенітету та територіальної цілісності України, зневагу основоположних принципів міжнародного права і національного законодавства. Констатуємо, що ці політики вже раніше нелегально відвідували окуповані території України. Це свідчить про свідоме порушення ними національного законодавства України і міжнародного права на догоду російській ідеології", - йдеться в повідомленні.

У МЗС підкреслили, що такі дії депутатів будуть враховані під час визначення юридичної відповідальності відповідно до українського законодавства.

"Демократичні політичні сили Німеччини підтримують зусилля федерального канцлера Ангели Меркель у рамках нормандського формату з відновлення територіальної цілісності та суверенітету України в міжнародно визнаних кордонах, як і загалом позицію Федерального уряду щодо засудження спроб російської агресії проти України, і, як наслідок, відмежовуються від будь-яких проявів заохочень агресивної політики РФ, спрямованої на підрив української державності", - йдеться в заяві.

У МЗС очікують, що керівництво партії "Альтернатива для Німеччини" так само засудить незаконні дії її членів і запобігатиме подібним порушенням у майбутньому.

Нагадаємо, в листопаді минулого року український омбудсмен Людмила Денісова під час зустрічі з послом Німеччини Анкою Фельдгузен розповіла про поїздки німецьких депутатів на тимчасово окуповані території Донбасу та Криму. Зокрема, вона повідомила про візит депутата Берлінського Ландтагу від партії "Альтернатива від Німеччини" Гунара Ліндеманна в ОРДЛО.

У лютому минулого року Крим відвідали дев'ять німецьких депутатів від партії "Альтернатива для Німеччини". Вони представляли регіональні парламенти Берліна, Бранденбурга і Рейн-Вестфалії.

У 2015 році німецькі депутати Вольфганг Герке та Андрій Гунько також відвідували окупований Донбас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram