ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон про протидію рейдерству

Президент підписав законопроєкт 13 січня.

Зеленський підписав закон про протидію рейдерству
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 13 січня підписав закон №0858 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству", прийнятий Верховною Радою 5 грудня 2019 року. Про це свідчить сайт Ради.

Законопроєкт встановлює, що якщо сторона договору бажає відмовитися від автоматичного продовження договору оренди землі, то не пізніш ніж за 30 календарних днів до закінчення терміну договору вона повинна подати в Державний реєстр майнових прав заяву про це. У разі відсутності такої заяви після настання відповідної дати закінчення дії договору він продовжується на той самий термін і на тих самих умовах.

Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності, передані в оренду на земельних торгах, не може бути зменшена за угодою сторін протягом терміну дії договору оренди, а також після його поновлення, зазначено в документі.

Закон також передбачає встановлення розміру гарантійного внеску для лоту на рівні 5% від стартової ціни продажу земельної ділянки і 50% стартового розміру річної плати за користування земельною ділянкою, але не менш ніж 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і не більш ніж 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, Держреєстр і Держгеокадастр будуть діяти не в напівавтоматичному, а в автоматичному режимі обміну інформацією, закон зобов'язує оцифрувати всі наявні в Держгеокадастрі відомості про раніше видані державні акти і зареєстровані договори оренди і внести їх у кадастр в максимально стислі терміни.

Нагадаємо, у другому читанні та в цілому законопроєкт підтримали 362 народних депутати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram