ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закони про підтримку Пласту і реформи в системі вищої освіти

Закони набувають чинності з дня, наступного після дня їх опублікування.

Зеленський підписав закони про підтримку Пласту і реформи в системі вищої освіти
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський 13 січня підписав закони про визнання Пласту і реформи в системі вищої освіти, прийняті Радою в грудні.

Про це повідомляє пресслужба голови держави.

Закон "Про визнання пластового руху та особливості державної підтримки пластового, скаутського руху" №385-IX визнає історичний внесок пластового руху в освіту дітей та молоді, здобуття та становлення української державності й створює засади державної політики щодо сприяння розвитку пластового, скаутського руху.

Відповідно до закону, місія пластового, скаутського руху полягає у вихованні дітей і молоді на основі системи цінностей, що відображається у пластовій присязі, скаутській обіцянці, пластовому та скаутському законах, спрямованих на те, щоб зробити світ кращим, таким, у якому люди реалізують себе як особистості та відіграють конструктивну роль у суспільстві.

Документ дає можливість залучити пластові і скаутські громадські організації до розробки та реалізації державних і місцевих програм. Крім того, пластові та скаутські громадські організації зможуть отримувати від держави матеріальну, інформаційну та консультаційну підтримку.

Крім іншого, центральні органи виконавчої влади будуть сприяти створенню за кордоном інфраструктури пластового і скаутського руху. На її базі повинні вивчати українську мову або здобувати освіту і виховання українською.

У той самий час втручання органів державної влади і місцевого самоврядування в діяльність скаутських громадських об'єднань не допускається, крім випадків, передбачених законодавством.

Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти" №392-IX регулює питання, що стосуються забезпечення якості вищої освіти, форм отримання освіти, вимог до керівників вищих навчальних закладів, Національної рамки кваліфікацій і т. д.

Закон створює умови для зміцнення європейських принципів функціонування системи вищої освіти, що сприятиме її зближенню із системами інших країн Болонського процесу, а також підвищенню прозорості, доброчесності, автономії, відповідальності головних учасників освітнього процесу за результат.

Передбачено також створення передумов для більш рівного доступу до освіти і якісного виміру результатів навчання завдяки розширенню сфери використання зовнішнього незалежного оцінювання.

Закони набувають чинності з дня, наступного за днем їх опублікування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram