ГоловнаПолітика

Посольства Польщі та Ізраїлю засудили Львівську облраду та КМДА за заходи на честь Бандери і Мельника

Дипломати закликали до діалогу.

Посольства Польщі та Ізраїлю засудили Львівську облраду та КМДА за заходи на честь Бандери і Мельника
Фото: novynarnia.com

Посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон та посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький засудили КМДА і Львівську облраду за заходи на честь колишнього голови ОУН (б) Степана Бандери і полковника армії Української Народної Республіки Андрія Мельника.

Про це йдеться у спільній заяві, оприлюдненій на сторінці у facebook посольства Республіки Польща в Україні.

"З великою тривогою і сумом ми відзначили, що представники влади різних регіонів України, зокрема Львівська обласна рада та Київська міська державна адміністрація, досі відзначають історичні події та їх особистостей, яких потрібно раз і назавжди засудити", - йдеться в заяві.

Пояснюється, що 24 грудня Львівська облрада ухвалила постанову, якою виділяє в 2020 році кошти на вшанування пам'яті Андрія Мельника, названого в заяві нацистським колаборантом, і "ксенофобського, антисемітського і антипольського письменника Івана Липи і його сина Юрія, який є творцем расистської теорії української раси".

Також за розміщення 1 січня на своїй будівлі банера із зображенням Степана Бандери засуджується КМДА.

"Пам'ятаючи про наших невинних братів і сестер, замордованих в 1939-1945 роках на окупованих територіях Польщі, які сьогодні є частиною України, ми, посли Польщі та Ізраїлю, вважаємо, що вшанування людей, які активно пропагували етнічні чистки, є образою і призводить до протилежного від бажаного результату в боротьбі з антисемітизмом і процесі примирення наших народів", - йдеться також у заяві.

Дипломати закликали КМДА та Львівську облраду до "діалогу з метою пошуку правди".

Нагадаємо, у квітні посольство Польщі в Україні спрямувало відкритого листа до керівництва Національної суспільної телерадіокомпанії України з протестом проти "спроб відбілювання Степана Бандери".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram