ГоловнаСуспільствоПодії

В українських містах відзначили річницю з дня народження Бандери

Масовий мітинг відбувся у Львові.

В Україні 1 січня відзначають 111-ту річницю від дня народження голови Проводу ОУН Степана Бандери.

Наймасовіший мітинг із цього приводу відбувся у Львові на площі Кропивницького, де зібралося керівництво міста, області, ветерани УПА, громадські діячі, пластуни. Як повідомляє пресслужба мерії, вони поклали квіти до пам'ятника Бандері і провели спільну молитву.

Фото: city-adm.lviv.ua

Фото: city-adm.lviv.ua

Фото: city-adm.lviv.ua

Мера Львова Андрія Садового на заході не було (громаду представляв його заступник Андрій Москаленко), але був його син-пластун Михайло.

Урочисті заходи також пройшли в Старому Угринові (Новицька громада) в Івано-Франківській області, де народився Бандера. Там були голова обласної ради Олександр Сич, заступник голови обласної адміністрації Дмитро Романюк, голова Калуської районної адміністрації Жанна Табанець, пише "Бліц-інформ".

Фото: blitz.if.ua

"Що нас всіх щорічно тут збирає? Що нас об'єднує? Розуміння, що для Бандери було головним - держава, українське в державі, Українська держава. Тому що у 20-ті роки Галичина була в дещо кращому становищі, ніж підрадянська України. Були Просвіта, Пласт, українські кооперативи. Здавалося, а що ще треба? Але в цій Польській державі все українське зневажалося, а українців вважали бидлом. Тому українці з гідністю хотіли мати таку державу, яка була б дійсно українською, де в пошані було б усе українське і де українець був би не бидлом, а господарем на своїй землі. Оце нас об'єднує", - заявив Сич.

Фото: blitz.if.ua

Заходи, присвячені Бандері, пройшли і в інших містах України.

У Києві увечері 1 січня традиційно відбудеться смолоскипна хода на честь Бандери.

Степан Бандера - український політичний діяч, один з головних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів - голова проводу ОУН-Б.

Бандеру вбив за наказом КДБ у Мюнхені радянський агент Богдан Сташинський 15 жовтня 1959 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram