ГоловнаПолітика

NYT опублікувала нові деталі затримки військової допомоги США Україні

Можливість заморозити військову допомогу Україні вивчалася Білим домом ще за місяць до телефонної розмови Трампа із Зеленським.

NYT опублікувала нові деталі затримки військової допомоги США Україні
Фото: EPA/UPG

Адміністрація Білого дому вивчала можливості заморозити військову допомогу Україні ще 27 червня - за місяць до телефонної розмови президента США Дональда Трампа і президента України Володимира Зеленського від 25 липня, яка стала центральним елементом процедури імпічменту чинного президента США.

Про це свідчить електронне листування, оприлюднене The New York Times.

"Намагаюся з'ясувати, чи дізналися ми про гроші для України і чи можемо ми їх затримати?" - писав тоді в.о. голови адміністрації Білого дому Мік Малвені.

Його помічник Роберт Блер відповів, що це можливо, але такі дії викличуть невдоволення Конгресу. "Очікуйте, що Конгрес розлютиться", - написав він в електронному листі, до якого отримало доступ видання, додавши, що такі дії можуть посилити розмову про проросійську позицію президента Трампа, повідомляє Голос Америки.

Видання опублікувало масштабне дослідження того, що відбувалося в американській адміністрації протягом 84 днів з моменту, коли президент Трамп поцікавився можливістю затримки допомоги, і до того, як допомога була розблокована у вересні.

Разом з новими деталями, які кидають світло на дискусії навколо затримки допомоги в адміністрації США, видання також стверджує: йшлося про затримку не тільки допомоги Україні, але й інших витрат Пентагону.

Опозиція серед чиновників до рішення про затримання допомоги була більшою, ніж вважалося раніше, зазначає видання.

NYT повідомляє, що в серпні на зустрічі з Трампом міністр оборони США Марк Еспер, держсекретар США Майк Помпео і тодішній радник з національної безпеки Джон Болтон намагалися переконати американського президента розблокувати допомогу, але їм це не вдалося.

Співробітники адміністрації теж не погоджувалися щодо правової сторони питання. Про сумнівність затримки допомоги Україні свідчив ексчиновник служби Білого дому з управління і бюджету Марк Сенді в рамках розслідування щодо імпічменту президента. Сенді під час слухань у Конгресі заявив, що він висловлював занепокоєння керівництву, що блокування допомоги під великим юридичним питанням, тому що може порушувати закон США про контроль затримок. Він також заявив, що пішов з посади в Білому домі частково через занепокоєння про необхідність дотримання закону.

Юристи ж Білого дому вважали, що повноваження Трампа як головнокомандувача дозволяють йому змінити рішення Конгресу, пише NYT.

Щоб оформити рішення юридично, чиновник служби бюджету Білого дому Майкл Даффі запропонував Сенді додати зауваження до документа про надання бюджетних коштів, показавши, що кошти тимчасово затримано. Сенді сказав, що зіткнувся з таким вперше за 12 років на посаді.

Сенді був переконаний, що адміністрація не має повноважень затримувати допомогу довше, ніж до вересня 2019 року. Щоб збільшити термін затримки, Даффі перебрав у Сенді повноваження видавати такі зауваження про зупинення, і станом на другий тиждень серпня вже видавав такі зауваження ледь не щодня, блокуючи витрати Пентагону, зазначає видання.

У вересні допомогу було розблоковано, вказує NYT, наголошуючи на ролі американських сенаторів, які вплинули на позицію Трампа.

Нагадаємо, 18 грудня Палата представників Конгресу США затвердила статті щодо імпічменту президента за двома пунктами: зловживання владою і перешкоджання роботі Конгресу США. Сенат має намір почати слухання щодо імпічменту в січні 2020 року.

Процедуру імпічменту Трампа запустили після того, як у ЗМІ з'явилася інформація про те, що він міг тиснути на президента України Володимира Зеленського з метою розслідування щодо сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена. Демократи вважають, що Трамп зловжив повноваженнями, намагаючись створити проблеми своєму політичному супернику.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram