ГоловнаПолітика

Голова Мін'юсту Малюська назвав неактуальним розширення люстрації на чиновників часів Порошенка

Крім того, рішення ЄСПЛ вимагає звуження, а не розширення списку тих, хто потрапляє під люстрацію.

Голова Мін'юсту Малюська назвав неактуальним розширення люстрації на чиновників часів Порошенка
Фото: Макс Требухов

Ідея президента Володимира Зеленського розширити люстрацію на чиновників, які були при владі з 2014 року, не є актуальною. Таку думку в інтерв'ю "РБК-Україна" висловив міністр юстиції Денис Малюська.

"Можу говорити з юридичного погляду, з огляду на останні рішення ЄСПЛ (Європейський суд з прав людини. - Ред.), що розширення обсягу люстрації не актуальне. Євросуд, навпаки, закликає звузити обсяг люстрації. Тому ми цієї ідеї не підтримували", - повідомив він.

Малюська також повідомив, що закон про люстрацію потребує змін, яких вимагає рішення ЄСПЛ.

"Єдине - прочитавши це рішення, я не можу сказати, що на 100% зрозумів, чого хоче від нас Європейський суд і яким чином треба поміняти закон, щоб він влаштував ЄСПЛ і відповідав Конвенції про захист прав людини. Тому що це рішення досить розмите, в ньому йдеться про певний баланс, а не про конкретні норми, які треба було б змінити або скасувати. Тобто загальне послання зрозуміле, що обсяг і кількість посад, які підпадають під люстрацію, необхідно якось звужувати, але воно не зовсім однозначне і важко зрозуміти причинно-наслідковий зв'язок в аргументації Європейського суду", - пояснив голова міністерства.

Нагадаємо, в липні Володимир Зеленський запропонував розширити люстрацію на топчиновників часів п'ятого президента Петра Порошенка. Дії закону, на його думку, варто було б поширити на президента, депутатів, міністрів та інших топчиновників, які займали посади з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019 року. 

Проти цієї ідеї висловилися посли країн G7, зазначивши, що притягнення до відповідальності чиновників, винних у зловживанні владою, є правильним кроком, але нинішню ситуацію в Україні не порівняти з тією, яка була після Революції гідності.

У жовтні Європейський суд з прав людини визнав, що звільнення в Україні державних службовців на підставі Закону "Про очищення влади" (люстрації) порушило права звільнених чиновників.

Йдеться про скарги звільнених у 2014 році колишнього першого заступника начальника слідчого управління Міндоходів Миколаївської області Дмитра Басалаєва; ексзаступника начальника кадрового управління Генпрокуратури В'ячеслава Поляха; колишнього заступника прокурора Чернігівської області Олександра Яся; колишнього начальника Податкової інспекції міста Яремча ГУ Міндоходів в Івано-Франківській області Романа Якубовського й ексзаступника начальника управління АПК Олександрівської райдержадміністрації Донецької області Сергія Бондаренка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram