ГоловнаПолітика

Зеленський пропонує розширити люстрацію на високих чиновників часів Порошенка

Президент також заявив, що за два місяці на посаді в нього "не вистачає цензурних слів після спілкування з чиновниками".

Зеленський пропонує розширити люстрацію на високих чиновників часів Порошенка
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський пропонує розширити дію закону про очищення влади (люстрацію) на президента, депутатів, міністрів та інших високих чиновників, які обіймали посади з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019 року.

"Пропоную до переліку посад, що потрапляють під люстрацію, додати президента України, всіх народних депутатів України, голову Верховної Ради, членів уряду, генерального прокурора, голову СБУ, голів Антимонопольного комітету і Фонду держмайна, глав Державної фіскальної служби й митниці, секретаря РНБО, керівництво оборонних підприємств, які обіймали посади з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019 року", - заявив Зеленський у своєму відеозверненні у фейсбуці.

"Нас звинувачують, що ми хочемо скасувати люстрацію. Щоб усі зрозуміли, що ми не збираємося скасовувати люстрацію - ми пропонуємо її підсилити", - додав він.

При цьому Зеленський наголосив, що цей законопроект - лише "громадська оцінка" діяльності відповідних осіб.

"Упевнений, що дії всіх зазначених осіб в майбутньому отримають і справедливу юридичну оцінку", - додав Зеленський.

Президент також заявив, що за менш ніж два місяці на посаді президента у нього "не вистачає цензурних слів" після спілкування з чиновниками різних рівнів. "Розумію - це безнадійний діагноз. Біло-сині, червоно-білі, помаранчеві, бордові, рожеві - насправді вони всі однієї масті. Їм усім фіолетово!" - сказав Зеленський.

"Я щодня сушу голову - що з ними зробити? Може, обміняти їх усіх на наших полонених? А може, одягнути в браковані бронежилети, які вони закупили, і відрядити на передову? Думаю, найменше, що можна зробити зараз, - назавжди позбавити їх усіх можливості брати участь в управлінні державою", - наголосив президент.

Нагадаємо, закон "Про очищення влади" був ухвалений з п'ятої спроби у вересні 2014 року та набув чинності в жовтні 2014 року. Він передбачає, що особи, які займають державні посади, що підпадають під люстраційну перевірку, мають не пізніше ніж на десятий день з початку проведення перевірки подати своєму керівникові власноруч написану заяву про згоду на проведення перевірки.

Під люстрацію підпадають особи, які не менш ніж рік обіймали владні посади в період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року, а також особи, які були при владі в період Революції гідності й не подали у відставку за власним бажанням. Виборні посади під люстрацію не підпадають.

У січні 2015 року депутати Ради, серед яких здебільшого колишні регіонали, оскаржили закон у Конституційному Суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram